Absenta tatalui afecteaza sexualitatea femeilor: citeste ce spun psihologii – gândul
Sat, Nov 11th, 2017

Absenta tatalui afecteaza sexualitatea femeilor: citeste ce spun psihologii

Un nou studiu realizat de psihologi releva o consecinta supra vietii intime: tatal absent emotional in copilarie afecteaza sexualitatea femeilor adulte.

De ce sunt unele femei mai active sexual? Exista explicatii socio-culturale, biologice si genetice, desigur. Insa, un nou studiu citat de Psychology Today spune ca un tata absent emotional in copilarie influenteaza si afecteaza sexualitatea femeilor adulte.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Utah si de la Universitatea Crestina din Texas a realizat cinci studii separate pentru a determina impactul emotional al unui tata absent sau neimplicat si cum acest fapt afecteaza sexualitatea femeilor cand ajung la maturitate.

Studiile spun ca absenta fizica sau emotionala a figurii paterne in copilarie afecteaza sexualitatea femeilor adulte

In primul studiu, 34 de femei au fost intrebate cum isi petreceau timpul cu tatii lor, dezvoltand evenimentele importante la care tatii nu au fost prezenti. Drept comparatie 41 de femei au dezvaluit cum s-au simtit cand tatii lor au fost prezenti la evenimente importante.

La scurt timp, participantele au fost rugate sa isi imagineze ca sunt la o intalnire romantica cu un barbat si sa spuna ce le-ar determina sa faca sex cu barbatul respectiv sau sa dezvolte o relatie serioasa de cuplu. Barbatul imaginar performa toate actiunile unui barbat la o intalnire.

Barbatul imaginar le tinea de mana, le complimenta, le spunea “te iubesc”, le cumpara bijuterii fine, platea cina, le intreba daca isi mai doresc intalniri, le suna si le trimitea mesaje, le cumpara un pahar de vin, flirta cu ele, le spunea ca sunt sexy.

Studiile au relevat ca relatia cu tatal afecteaza sexualitatea femeilor, intrucat participantele care au avut un tata absent au atribuit calitati romantice intense si interes sexual puternic barbatului fictiv, in timp ce celalalte femei care au avut o relatie paterna sanatoasa nu i-au perceput pe barbati la fel.

In al doilea studiu, 35 de femei au fost rugate sa povesteasca cum au perceput absenta tatalui, iar 33 de femei au vorbit despre absenta emotionala materna. Apoi ele au fost rugate sa spuna cat de atragatori sexual sunt o serie de barbati cu expresii faciale neutre, dar si exprimand furie, teama, fericire.

Absenta tatalui afecteaza sexualitatea femeilor adulte, intrucat cele care au avut un tata absent i-au considerat sexy pe barbatii respectivi, in timp ce femeile ce au avut o mama absenta au raportat ca ii gasesc mai putin atragatori. Oamenii de stiinta au concluzionat ca femeile cu tati absenti percep figurile barbatilor mai fericite decat in realitate.

In cel de-al treilea studiu, 38 de femei au vorbit despre momentele in care tatii nu au fost prezenti si 48 de femei despre absenta figurii materne, in clipele importante din copilarie. Ambele categorii au analizat atat poze cu femei, cat si poze cu barbati, pentru a spune daca simt atractie sexuala sau orice alta emotie (teama, furie, bucurie etc.).

Din nou, absenta figurii paterne afecteaza sexualitatea femeilor mature, intrucat femeile cu tati absenti au perceput ca barbatii erau mai sexuali decat femeile.

In ultimul studiu, s-au dat aceleasi teste, de data aceasta femeilor aplicandu-li-se un electrod pe deget. Li s-a spus ca imaginile vor masura raspunsul lor la stres. Apoi au vazut pe un ecran un barbat necunoscut. Li s-a cerut sa isi exprime perceptia asupra acestui barbat cu care interactionasera la nivel de baza.

Au avut ca optiuni: a. interesant ca prieten; b. potential partener pentru o intalnire; c. potential partener pentru o relatie pe termen lung; d. potential partener pentru relatii sexuale pe termen scurt.

Pentru a se determina ce rol joaca lipsa tatalui si cum afecteaza sexualitatea femeilor adulte, femeile din studiu au fost filmate, pentru a se observa daca flirtau. Li s-a cerut si sa spuna dupa filmare, daca ele cred ca barbatul respectiv ar face sex cu ele sau si-ar dori o relatie romantica.

Din nou, femeile cu un tata absent, fata de femeile cu o mama absenta au atribuit mai mult interes romantic si sexual barbatului din videoclip. Absenta tatalui in copilarie afecteaza sexualitatea femeilor pana intr-acolo, incat acestea, la varsta adulta, se implica cu usurinta in flirturi cu straini.

In primele studii, participantele femei proveneau din casnicii intacte (parinti nedivortati), la al cincilea studiu, oamenii de stiinta au explorat si cum femeile ce provin din parinti divortati in copilarie se comporta la maturitate.

117 femei au fost impartite in grupuri cu figura materna absenta si grupuri cu tata absemt emotional. Ele au fost rugate sa isi aminteasca specific cand au simtit emotii intense de durere, atunci cand tatal era absent fizic sau emotional.

Studiul a vrut sa determine cum relatia cu tatii le afecteaza sexualitatea femeilor adulte, pentru a stabili natura relatiilor lor cu tatii, ce fel de distanta a existat in copilarie, ce tactici de parenting aplicau tatii lor in educatie.

Folosind o Scala de Tactici Conflictuale, oamenii de stiinta citati de Psychology Today le-au intrebat pe femei cat de reale erau intrebari/afirmatii de genul:

  • Tatal meu m-a insultat si m-a facut sa ma simt proasta/incapabila

Participantele la studiu au fost intrebate si cat de deviant au perceput comportamentul patern cu ajutorul unor intrebari de tipul:

  • Crezi ca tatal tau sufera de probleme emotionale sau nervoase?
  • Crezi ca tatal tau avea probleme cu abuzul de droguri?
  • Crezi ca tatal tau avea un temperament necontrolat?

Dupa aceste intrebari pentru a se determina cum relatia parterna le afecteaza sexualitatea femeilor, acestea au trecut procedura in care li se arata imaginea cu barbatul de la intalnirea romantica.

S-a efectuat un alt test prin care oamenii de stiinta au determinat cat de deschise sexual sunt participantele, in care acestea au ales din afimatii de tipul:

  • Pentru mine sexul nu presupune un anagajament
  • Imi pot imagina o viata sexuala casual, cu parteneri diferiti

Femeile au fost rugate sa anticipeze numarul de parteneri sexuali in urmatorii 5 ani, daca ar fi ramas single, si daca nu ar fi existat riscul respingerii, bolile cu trasmitere sexuala, sarcina, sau posibilitatea ca numarul de parteneri sa fie aflat de altcineva.

S-a determinat ca femeile au retrait dureri emotionale legate de absenta tatalui sau de divortul parintilor in copilarie. Lipsa figurii paterne afecteaza sexualitatea femeilor adulte, crescandu-le perceptia asupra potentialilor parteneri.

Psihologii au concluzionat deci, ca si numeroasele studii anterioare ca absenta tatalui – fie fizica, fie emotionaala – in copilarie afecteaza sexualitatea femeilor ajunse la maturitate. S-au demonstrat legaturi intime intre atentia primita de la tati si dezvoltarea personala, emotionala si sexuala a femeilor.

Calitatea parentingului patern determina felul in care fiicele copile isi calibreaza comportamentul si asteptarile de la viitorii parteneri sexuali sau de cuplu. Altfel spus, relatia cu un tata absent afecteaza sexualitatea femeilor adulte, asa incat ele cauta aceeasi figura care le neglijeaza, sau au senzatia ca vad mai multe calitati la potentialii parteneri, decat exista de fapt.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved