Adevaratul motiv pentru care Snowden nu mai vrea sa ramana in Rusia – gândul
Tue, Jul 2nd, 2013

Adevaratul motiv pentru care Snowden nu mai vrea sa ramana in Rusia

 

Fostul angajat CIA, Edward Snowden, si-a retras cererea de azil politic in Rusia. Motivul il constituie conditiile formulate de presedintele Vladimir Putin, printre care si aceea de a renunta la dezvaluirile sale privind activitatile serviciilor speciale americane de supraveghere a utilizatorilor de internet din intreaga lume. Intre timp, Spania si India au anuntat ca nu-i vor acorda gazduire lui Snowden.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, totodata, ca Mosova nu il va extrada pe Snowden in Statele Unite, precizand, totodata, ca americanul si-a retras cererea de acordare de azil politic in Rusia, dupa ce a aflat de conditiile puse de seful statului. Inainte de toate, Putin i-a cerut lui Snowden sa renunte la dezvaluirile sale, care dauneaza imaginii SUA. Interesant este ca aceasta conditie a fost anuntata dupa ce Kremlinul a afirmat ca SUA si Rusia au decis sa gaseasca impreuna o solutie general valabila in cazul Snowden. O solutie care sa corespunda normelor de drept international si care va fi cautata de FBI in colaborare cu FSB.

Pe de alta parte, Peskov a tinut sa sublinieze ca “spionajul rus nu a colaborat niciodata cu Snowden, care nu este agentul serviciilor ruse”. Rusia, a adaugat reprezentantul lui Putin, “nu a extradat niciodata pe nimeni, si nu va recurge la aceasta metoda nici pe viitor. Cazurile inregistrate pana acum au fost schimburi, nu extradari”, a mentionat Peskov.

In ajun, serviciul consulat al aeroportului moscovit Seremetievo, unde Snowden se afla de aproape 10 zile in zona de tranzit, a confirmat faptul ca fotul agent CIA a solicitat azil politic in Rusia. „Duminica seara, cetateanul britanic Sarah Harrison s-a adresat serviciului nostru solicitand azil politic pentru Edward Snowden. Am anuntat conducerea, dupa care a venit un curier si a ridicat plicul”, a relatat diplomatul, citat de RIA Novosti. Anterior, despre demersul lui Snowden, considerat de multi cel mai cautat om de pe pamant, a anuntat New York Times, dar autoritatile ruse au precizat ca nu s-a primit o astfel de cerere.

Oricum, scrie presa americana, se pare ca Snowden a solicitat gazduire in 15 tari ale lumii. In cursul zilei de luni, presedintele Vladimir Putin a afirmt ca fostul agent CIA poate ramane in Rusia, daca doreste, dar numai daca renunta sa mai creeze probleme administratiei de la Washington, punand capat dezvaluirilor sale privind activitatile de supraveghere a utilizatorilor de internet din intreaga lume desfasurate de serviciile speciale din SUA printr-un program de monitorizare a comunicatiilor electronice si telefonice.

sursa: incomemagazine.ro

Загрузка...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved