„Au încălcat linia roşie, au folosit arme chimice”. Anunţul făcut de Casa Albă – gândul
Fri, Jun 14th, 2013

„Au încălcat linia roşie, au folosit arme chimice”. Anunţul făcut de Casa Albă

 

Casa Albă a acuzat Siria că a folosit arme chimice, inclusiv gaz sarin împotriva insurgenţilor. Un sprijin militar acordat rebelilor sirieni a fost evocat, fără alte precizări, notează Le Monde, citând AFP.

Casa Albă a declarat pentru prima dată, joi, că Siria a încălcat “linia roşie” prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor, ceea ce a determinat SUA să acorde un ajutor militar opoziţiei, relatează CNN.

“Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice.

Se schimbă „ecuaţia” pentru Obama

Folosirea armelor chimice schimbă “ecuaţia” pentru preşedintele Obama, a anunţat joi seară Casa Albă, potrivit Le Figaro.

«După o analiză aprofundată, comunitatea de informaţii americană estimează că regimul Assad a utilizat arme chimice, inclusiv sarin în mod repetat în ultimul an», a declarat consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională al preşedintelui, Ben Rhodes. «Comunitatea noastră de informaţii are încredere ridicată în acestă evaluare, care se bazează pe surse multiple şi independente», a mai spus acesta, într-o declaraţie.

“Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”.

Început în 15 martie 2011 ca o mişcare de protest faţă de dinastia Assad, conflictul din Siria s-a transformat într-un război civil pe care niciuna dintre puterile mondiale nu a reuşit să îl ţină sub control. Chiar şi aşa, scenariul unor intervenţii străine pentru încheierea războiului este slab fundamentat, situaţia de pe teren fiind mult prea complicată pentru aşa ceva, iar disponibilitatea mondială pentru o intervenţie, minimă. Singurele speranţe în acest moment – slabe – se leagă de o nouă conferinţă de pace, Geneva 2, care ar urma să aibă loc în iunie-iulie, sub organizarea Moscovei şi a Washingtonului.

Potrivit unui raport ONU, cel puţin 93.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începerea conflictului, acum mai bine de doi ani, citează BBC News.

Bilanţul reprezintă o creştere şocantă faţă de numărul înaintat de ONU în ianuarie, respectiv 30.000 de morţi.

Conflictul a devenit mult mai violent în ultimul an, media lunară a morţilor din iulie 2012 şi până în iunie 2013 fiind de 5.000. 80% dintre cei ucişi în ultimii doi ani au fost bărbaţi, însă datele ONU indică şi că minimum 1.700 de copii sub 10 ani au fost omorâţi în confruntările dintre forţele pro- şi cele anti-guvernamentale din Siria.

Situaţia este şi mai gravă cu cât reprezentanţii Naţiunilor Unite cred că există un număr mare de morţi nedeclarate.

Mai mult, există dovezi de cazuri de copii torturaţi şi, ulterior, executaţi, de bebeluşi ucişi ori familii întregi masacrate, a precizat Navi Pillay, comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-o declaraţie preluată de BBC News.

Într-un alt raport recent, Naţiunile Unite invocau dovezi care indicau că atât rebelii, cât şi forţele lui Bashar al-Assad au folosit arme chimice de cel puţin patru ori în lunile martie şi aprilie.

sursa: www.gandul.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved