CANCERUL din țigările SLIM. De ce sunt mai periculoase decât cele normale – gândul
Sun, Oct 6th, 2013

CANCERUL din țigările SLIM. De ce sunt mai periculoase decât cele normale

Photo & Video Sharing by SmugMug

Slim-urile sunt mai subțiri, mai elegante și miros plăcut, de aceea le preferă femeile. Cancerul provocat de acestea este mult mai agresiv.

„Paiele” distrug plămânii mai repede decât țigările normale și sunt primele pe care le încearcă tinerii. UE vrea să le interzică.

Un gust plăcut de mentă sau căpșuni, o formă șic și un pachet ce seamănă cu un ruj transformă un produs toxic într-un obiect al tentației pentru adolescente. Așa au gândit și experții Comisiei Europene când au scris directiva ce interzice țigările slim, mentolate sau aromate.

Guvernul român pune însă mai mult preț pe încasări decât pe plămânii tinerilor și a transmis deja la Bruxelles un punct de vedere contrar. Medicii atrag atenția că nu e de joacă: dacă nu adoptăm directiva, în zece ani, tinerii vor îngroșa listele bolnavilor de cancer.

Mentolul face din țigări bomboane

Țigările subțiri sau cele cu arome au apărut acum 30 de ani ca o alternativă mai lejeră și mai puțin nocivă la țigaretele clasice. Și-au făcut loc în preferințele tinerilor, femeilor și așa-zișilor fumători ocazionali. În prezent, există o gamă variată de arome, de la mentă, căpșuni, cireșe, până la vanilie și cacao, care nu fac decât să mascheze gustul primelor fumuri și mirosul ce se impregnează în piele și haine.

„Mentolul are efect anestezic, copilul nu mai simte gustul de tutun, ci un gust familiar de gumă sau bomboane. Fiind îndepărtată senzația neplăcută pe care o simt unii fumători când trag în piept, consumatorul inhalează fără restricții”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop fumat”.

De aici marea păcăleală, pentru că fumul ajunge mai adânc în plămâni, iar fumătorul face o formă de cancer cu o evoluție fulminantă. Cu alte cuvinte, diferența dintre cancerul provocat de țigările subțiri și cel provocat de cele obișnuite este că de primul se moare mai repede.

Nu te lasă să le lași

Femeile care fumează țigări mentolate au un risc de accident vascular cerebral de trei ori mai mare decât cele care preferă țigările normale, arată un studiu publicat în „Archives of Internal Medicine”. Același studiu mai arată și că țigările mentolate cresc pulsul în medie cu 48%, pe când cele fără arome, cu doar 18%.

Deși la ele apelează și cei care vor să se lase de fumat, de fapt, țigările slim scad dorința de a renunța. Aproape jumătate dintre tineri sunt convinși că dacă țigările sunt mai subțiri, sunt și mai puțin nocive, iar 6% din fumători cred că nu au ce să pățească dacă se limitează la țigări mentol. Nimic mai neadevărat. „Paiele” pot conține aceeași cantitate de gudron ca cele mai tari țigări clasice.

„Acest tip de fumător se amăgește că face ceva pentru sănătate, că nu e chiar atât de inconștient. Și astfel își scade șansele de a redeveni nefumător, singura cale de a diminua impactul pe care fumatul l-a avut asupra sănătății lui”, spune pneumologul.

„Slim-urile”, cancerul femeilor

Consecințele se văd în incidența crescută a cancerului la femei (principale consumatoare de slim-uri) la nivelul UE. Aceasta a evoluat de la 8 cazuri la 100.000 de locuitori, în anul 2000, la aproape 16 cazuri, în 2012.  Și la capitolul mortalitate prin cancer pulmonar situația este dramatică, ceea ce confirmă celebra zicală a unui epidemiolog englez: „Dacă femeile vor fuma ca bărbații, vor muri ca bărbații”. Astfel, de la o rată de 6,5 cazuri la 100.000 de locuitori, s-a ajuns în 2009, la 17 cazuri.

Italia și Spania, oponenți

Urmează o serie de discuții la Bruxelles pe această temă, iar o decizie finală va fi luată la sfârșitul anului. Pentru a fi adoptată, directiva ar trebui votată de 14 state ale Uniunii. Spania, Italia, Grecia, Polonia și Bulgaria au anunțat deja că nu doresc o astfel de măsură.

sursa: www.doctorulzilei.ro, foto: www.cigarettesreviews.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved