Cand iubesti cu adevarat? Dragostea egoista vs. dragostea reala – gândul
Tue, Oct 10th, 2017

Cand iubesti cu adevarat? Dragostea egoista vs. dragostea reala

Cand iubesti cu adevarat? Cand astepti de la el sa iti satisfaca nevoile si dorintele? Sau cand simti dragostea chiar daca el nu te mai vrea? Iubirea adevarata nu este o moneda de schimb, asa ca e important sa o diferentiezi de cea care vine din propriile nevoi.

Meredith Shirey, terapeut specializat in probleme de cuplu, spune ca oamenii se intreaba deseori ce este, de fapt, dragostea. Se intreaba daca iubesc cu adevarat sau daca sunt iubiti cu adevarat de catre partenerii lor. Sunt intrebari dificile, pentru ca e greu sa definesti dragostea adevarata.

Nu e usor sa-ti dai seama cand iubesti cu adevarat, pentru ca dragostea e diferita pentru fiecare om in parte. Potrivit lui Meredith Shirey, citata de Goodtherapy.org, exista doua tipuri de dragoste care trebuie luate in considerare: dragostea din ego si dragostea autentica, adica cea “adevarata” .

Cand iubesti cu adevarat?

Dragostea din ego sau reflectia propriilor dorinte

Cand iti dai seama ca te-ai indragostit de cineva, acest lucru se intampla, deseori, datorita unor sentimente euforice de infatuare. Te gandesti la acea persoana constant, iti doresti sa te conectezi cu ea fizic si emotional. Vrei sa stii la ce se gandeste, ce simte, ce vrea si ce nevoi are. Vrei sa ii cunosti trecutul, sa faci parte din prezentul ei si sa visati impreuna la viitor.

Si, in schimb, astepti ca si el sa vrea aceleasi lucruri. Vrei reciprocitate si ti-l doresti asa cum vrei sa te doreasca si el pe tine. Pentru ca tu ii oferi timpul tau, atentia si afectiunea, vrei sa primesti si tu aceleasi lucruri. E un fel de quid pro quo (serviciu contra serviciu), pe care il consideri sanatos si necesar: vei continua sa oferi atat timp cat vei primi.

Dar cand iubesti cu adevarat lucrurile sunt la fel? Echilibrul e necesar intr-o relatie, dar ce separa dragostea autentica de dragostea care apare pentru a-ti satisface propriile nevoi si dorinte? Daca partenerul te-ar parasi maine, sentimentele tale fata de el s-ar schimba? Sau vei da dragostea pe sentimente de furie si resentimente?

Suntem conditionati ca, atunci cand suntem respinsi, sa ne simtim raniti si tristi. E normal. Dar ramane intrebarea: cand iubesti cu adevarat si cand iubesti pentru ceea ce primesti in schimbul iubirii tale?

Dragostea din ego nu este cu adevarat lipsita de egoism, pentru ca pui niste conditii de posesie si control. Acest tip de dragoste, care vine din nevoia de a-ti satisface egoul, se bazeaza pe conditionari si asteptari. “Te iubesc in masura in care si tu ma iubesti. Daca nu ma vei mai iubi, nici eu nu o sa te mai iubesc” sau “Te iubesc, dar trebuie sa te schimbi” sau “Vreau sa fii fericit, atat timp cat fericirea ta are legatura cu mine” – acestea sunt tipurile de conditionari.

Dragostea adevarata

Cand iubesti cu adevarat, nu cauti sa detii controlul sau sa detii pe cineva. Dragostea adevarata se bazeaza pe admiratie lipsita de egoism, afectiune si toleranta fata de cealalta persoana. Il apreciezi si ii doresti sa fie fericit, chiar daca aceasta fericire nu te include.

Dragostea adevarata spune asa: “Te iubesc, chiar daca nu vrei sa fii cu mine. Nu voi fi rautacioasa si nu o sa-ti vreau raul daca decizi ca nu ma mai vrei in viata ta”. Dragostea adevarata nu lasa loc pentru amaraciune, ea inseamna libertate.

Daca nu ai ajuns inca in acel punct, al dragostei adevarate, e in regula. La modul ideal, cu totii vrem sa experimentam si sa exprimam o dragoste autentica, nu una egoista, in relatia cu partenerul. Insa acest lucru nu este usor de dobandit. Deseori, cand esti ranita si te simti respinsa, devii furioasa. E un lucru pe care il faci ca sa te protejezi, e o forma prin care incerci sa faci fata durerii.

Sa simti si sa iti arati dragostea autentica pentru cineva presupune practica, rabdare si constiinta de sine. Daca vrei sa depasesti dragostea dictata de propriul ego, incearca sa intelegi ce te face sa crezi ca iti iubesti partenerul. Cauta metode prin care sa iti cresti admiratia si afectiunea fata de el, nu sa cauti avantaje in a fi cu el.

sursa: www.andreearaicu.ro FOTO: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved