Ce analize trebuie să îşi facă o femeie când a aflat că este însărcinată – gândul
Wed, May 27th, 2015

Ce analize trebuie să îşi facă o femeie când a aflat că este însărcinată

Monitorizarea în permanenţă a stării de sănătate este absolut esenţială în cazul femeilor însărcinate. Medicii spun că femeile care îşi fac regulat analize în perioada de sarcină prezintă un risc mai scăzut de a naşte copii bolnavi.

Analizele de sânge reprezintă primul set de teste pe care orice femeie ar trebui să le facă de îndată ce a aflat că este însărcinată. ”Vestea apariţiei unei sarcini poate apărea fie în urma unui simplu test de urină, dar pentru o siguranţă de 100% se poate face o ecografie transvaginală. Sarcina poate fi depistată la 5 săptămâni. Următoarea ecografie, la 6-7 săptămâni, urmăreşte identificarea bătăilor cardiace fetale”, spune dr. Andreas Vythoulkas, specialist în probleme de fertilitate.

Medicul menţionează că la o sarcină normală, fără probleme, se face un set de analize de sânge la fiecare început de trimestru. „Drept urmare, primele analize se fac după ce este confirmată sarcina cu bătăi fetale. Analizele sunt recomandate numai de către medicul ginecolog, în colaborare cu medici de la alte specialităţi: endocrinologie, hematologie – dacă este cazul”.

Printre analizele uzuale pe care o femeie însărcinată ar trebui să le facă se numără hemoleucograma, coagulograma, HIV, VDRL, calciu, fier, magneziu, analize pentru identificarea prezentei toxoplasmozei sau a anticorpilor, analize pentru identificarea citomegalovirusului sau a anticorpilor, analize pentru hepatita A, B, C.  Se mai fac, de asemenea, analize locale pentru secreţii şi culturi, Papanicolau, chlamydia, mico şi ureaplasma. În fiecare trimestru se mai indică efecturarea unei uroculturi şi a unui sumar de urină.

Există însă şi investigaţii speciale, dar numai medicul care urmăreşte evoluţia sarcinii este în măsură să decidă dacă este cazul sau nu ca pacienta lui să facă aceste analize. „Depinde de problemele care pot apărea în timpul sarcinii. Una dintre cele mai frecvente este amniocenteza, indicată atunci când valorile bitestului sau ale triplului test nu sunt satisfăcătoare. Asta însemnă că există un risc de mutaţii genetice la făt. Amniocenteza este o investigaţie invazivă, care nu este recomandată decât în cazuri precise. Este o analiză de diagnostic cu un grad mare de precizie. Amniocenteza este indicată în special femeilor trecute de vârsta de 35 de ani”, spune dr. Vythoulkas.

Analiza sângelui din cordonul ombilical este o altă analiză specială, mult mai rar recomandată. Acest test se face atunci când există lucruri neconcludente în amniocenteză sau când se doreşte identificarea rh-ului fătului din motive care ţin de siguranţa sarcinii.

sursa: www.gandul.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved