Ce ti se intampla daca te culci tarziu in fiecare zi. Cum iti afecteaza organismul acest obicei prost – gândul
 
Sun, Apr 15th, 2018

Ce ti se intampla daca te culci tarziu in fiecare zi. Cum iti afecteaza organismul acest obicei prost

Sunt persoane care adorm tarziu in noapte si, in general, sunt numite de apropiati ‘pasari de noapte’.

Ce ti se intampla daca te culci tarziu in fiecare zi. Persoanele care fac acest lucru si dimineata se trezesc greu au un risc de mortalitate mai ridicat. Rezultatul studiului se bazeaza pe un esantion de aproape jumatate de milion de locuitori din Marea Britanie. Participantii au varste cuprinse intre 38 si 73 de ani, informeaza AFP.

Conform studiului, cei care se culca mai tarziu au un risc de deces cu 10% mai ridicat decat cei care se culca devreme. Perioada luata in calcul a fost de 6 ani si jumatate. Studiile anterioare realizate pe aceeasi tema au sugerat rate mari de afectiuni cardiovasculare si de patologii metabolice.

Această analiză este prima care explorează riscul de mortalitate, subliniază universitatea Surrey într-un comunicat. Cei care au luat parte la studiu s-au autocaracterizat fie ca ‘persoană matinală’ (27%), ‘mai mult matinală decât nocturnă’ (35%), ‘mai degrabă nocturnă decât matinală’ (28%) sau ‘o persoană nocturnă’ (9%).

Din cele 10.500 de decese inregistrate, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare in perioada de şase ani şi jumatate de studiu. ”Este o problemă de sănătate publică care nu mai poate fi ignorată”, estimează Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la universitatea Surrey.

Acesta sustine ca persoanele care se culca tarziu ar trebui să aiba flexibilitate la slujbă pentru a putea începe şi termina munca mai târziu.

”Persoanele nocturne care încearcă să trăiască într-o lume matinală pot suporta consecinţe asupra sănătăţii. S-ar putea ca persoanele care se culcă târziu să aibă un ceas biologic intern care nu corespunde mediului exterior”, subliniază Kristen Knutson, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului.

Pasarile de noapte au o inclinatie catre probleme psihologice, diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii şi manifestă, de asemenea, o tendinţă spre fumat, consum de alcool, consum de cafeină şi de droguri. Trecerea la ora de vara este o provocare pentru ei.

sursa ciao.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved