Chiar si daca fumeaza numai o suta de tigari pe toata durata vietii, femeile isi cresc cu 30% riscul de a face cancer la san – gândul
Wed, Feb 12th, 2014

Chiar si daca fumeaza numai o suta de tigari pe toata durata vietii, femeile isi cresc cu 30% riscul de a face cancer la san

61437821

Cifrele sunt legate de riscul de a dezvolta cel mai intalnit tip de cancer la san, iar femeile care fumeaza un pachet de tigari pe zi sunt cu 60% mai predispuse la aceasta boala.

Legatura dintre fumat si acest tip de cancer este pus pe seama faptului ca substantele din tigari actioneaza precum estrogenul, care creste riscul aparitiei bolii.

Multi fumatori se gandesc ca daca scad numarul tigarilor la o cifra rezonabila, ar putea reduce efectele secundare. Dar ultimele studii arata ca, cel putin in cazul femeilor, si o suta de tigari fumate intr-o viata sporesc cu 30% riscul aparitiei cancerului.

Cercetarile mai arata ca femeile intre 20 si 44 de ani care au fumat un pachet de tigari pe zi, in ultimii zece ani, sunt cu 60% mai predispuse sa sufere de aceasta boala.

Doctorul Christopher Li si echipa sa, de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson, din Seattle, au analizat situatia femeilor din zona Greater Steattle, care au fost diagnosticate cu cancer intre 2004 si 2010. Dintre acestea, cea mai mare parte sufereau de tipul de cancer mai sensibil la oestrogen, de unde si concluzia cercetatorilor.

Cred ca exista dovezi tot mai concrete potrivit carora cancerul la san este asociat cu fumatul”, spune doctorul Li.

Conform studiului, riscul creste pe masura inaintarii in varsta, scrie Daily Mail.

sursa: stirileprotv.ro, Daily Mail

Загрузка...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved