Copiii cu taţi fumători prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie – gândul
Thu, Oct 31st, 2013

Copiii cu taţi fumători prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie

Bărbaţii care fumează în perioada conceperii unui copil pun în pericol sănătatea bebeluşului, care, potrivit unui studiu recent, va prezenta un risc cu 15% mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie. Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Institutul Telethon de Cercetarea Sănătăţii Copilului din Australia.

Aceştia au intervievat familiile a aproape 400 de copii bolnavi de leucemie acută limfoblastică, cea mai frecventă formă de cancer la copii, şi a altor 800 de copii sănătoşi. Vârsta micuţilor, indiferent de starea lor de sănătate, era aproximativ aceeaşi. Dacă obiceiul mamelor de a fuma în perioada concepţiei nu a influenţat riscul de cancer al copiilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre viciul taţilor. Experţii cred că toxinele din ţigări afectează ADN-ul spermatozoizilor şi copiii fumătorilor au şanse ridicate de a dezvolta maladia.

“Fumul de ţigară conţine toxine şi este posibil ca ele să afecteze ADN-ul spermatozoizilor. Aceştia sunt capabili să fertilizeze ovulul şi pot să favorizeze apariţia unor boli“, a explicat pentru Daily Mail Patricia Buffler, una dintre cercetătoarele implicate în proiect.

Cu cât numărul de ţigări fumate de tată este mai mare, cu atât creşte probabilitatea copilului de a dezvolta această formă de cancer, susţin australienii. De exemplu, micuţii ai căror taţi fumează cel puţin 20 de ţigări pe zi în perioada concepţiei au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticaţi cu leucemie acută limfoblastică.

sursa: www.gandul.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved