Coruptie la FIFA. Un fost vicepresedinte sustine ca se teme pentru viata sa si ca va dezvalui o “avalansa de secrete” – gândul
Thu, Jun 4th, 2015

Coruptie la FIFA. Un fost vicepresedinte sustine ca se teme pentru viata sa si ca va dezvalui o “avalansa de secrete”

87904440_Fifa_01_163577b

Scandalul de coruptie care macina FIFA este alimentat de noi detalii compromitatoare. Sepp Blatter a facut parte din conducerea unei firme “fantoma” a FIFA la Dublin, informeaza ziarul “Irish Independent”, citat de agentia EFE.

Blatter a fost membru in conducerea unei societati fondate in Irlanda, in 2002, pentru a beneficia de avantaje fiscale si a transfera milioane de euro catre sediul central al organizatiei din Elvetia. Investigatia efectuata de aceasta publicatie a scos la iveala faptul ca Blatter a figurat timp de sase ani pe lista directorilor companiei “FIFA Ireland Ltd”, care a fost dizolvata “in mod voluntar” in 2008, scrie Agerpres.

“Irish Independent” adauga ca firma respectiva a ocupat in aceasta perioada birouri in districtul financiar din Dublin si niciodata nu a avut niciodata personal “direct angajat” de catre “FIFA Ireland Ltd”. Blatter, in varsta de 79 ani, a anuntat marti ca intentioneaza sa renunte la presedintia FIFA, la putine zile dupa realegerea sa, in mijlocul scandalului de coruptie din cadrul forului fotbalistic international, declansat de ancheta justitiei americane.

O analiza a rezultatelor comandate de “Irish Independent” unei firme de experti, releva faptul ca “FIFA Ireland Ltd” a generat “un volum comercial combinat” de 172,7 milioane de franci elvetieni (113,1 milioane euro), in perioada septembrie 2001 – decembrie 2006.

“Societatea irlandeza a transferat in total 171 milioane de franci elvetieni (112 milioane euro) catre FIFA, in cursul aceleiasi perioade”, adauga publicatia irlandeza. Intr-un comunicat transmis ziarului “Irish Independent”, FIFA a explicat ca respectiva companie a fost creata pentru a facilita semnarea de acorduri de concesionare a licentelor cu societati comerciale japoneze, “in special, in relatie cu Mondialul de fotbal desfasurat in 2002 in Japonia si Coreea de Sud”.

“La acea vreme, tratatul privind dubla fiscalitate, semnat intre Irlanda si Japonia oferea o mai buna protectie decat vechiul acord privind dubla fiscalitate existent intre Japonia si Elvetia”, a explicat FIFA in comunicatul sau. Forul fotbalistic mondial adauga ca astfel de manevre economice “sunt normale, iar in caz contrar se poate ajunge la plata impozitelor de doua ori pe acelasi venit” si reaminteste ca societatea respectiva “a respectat in totalitate legile si regulamentele in vigoare”.

Fostul vicepresedinte al FIFA Jack Warner spune ca se teme pentru viata sa

Jack Warner, fost vicepresedinte al Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), a afirmat miercuri ca detine documente care dovedesc implicarea forului mondial in alegerile legislative care au avut loc in 2010 in tara sa, Trinidad-Tobago, relateaza AFP.

”Am adunat o serie de documente care demonstreaza o legatura intre FIFA, finantarea sa si Congresul National Unit (United National Congress – UPC). Voi dezvalui o avalansa de secrete”, a afirmat Warner, intr-un clip de cinci minute difuzat de canalul TV6, potrivit Agerpres.

”In aceste documente e vorba si de cunostinta mea despre tranzactiile internationale din cadrul FIFA, incluzandu-l pe presedintele Sepp Blatter, dar si despre chestiuni in care este implicat prim-ministrul”, a mai spus fostul oficial, fara a oferi detalii.

”Actele, printre care se gasesc cecuri si declaratii coroborate, au fost incredintate mai multor persoane de incredere”, a subliniat fostul oficial al FIFA, pus sub acuzare de justitia americana pentru plati ilegale, coruptie, spalare de bani si care figureaza de miercuri pe lista celor mai cautate persoane de catre Interpol.

Warner, fost presedinte al Confederatiei Americii de Nord, Centrale si Caraibelor (CONCACAF), a afirmat ca are motive pentru a se teme pentru viata sa.

”Am decis ca nu voi mai pastra aceste secrete in folosul unor persoane care cauta acum sa distruga aceasta tara (Trinidad-Tobago, n. red.), imaginea sa in strainatate si destinul”, a afirmat Warner, care a subliniat ca nu le va permite persoanelor in cauza sa il priveze de libertate.

“Nu se mai poate merge inapoi”, a conchis Warner, care este acuzat ca ar fi primit zece milioane de dolari in schimbul a trei voturi in favoarea candidaturii Africii de Sud pentru organizarea Cupei Mondiale din 2010.

Sursa: Pro TVstirileprotv.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved