Culoarea ochilor ne poate spune la ce boli suntem predispuşi – gândul
Mon, Sep 30th, 2013

Culoarea ochilor ne poate spune la ce boli suntem predispuşi

Dacă ai ochii căprui, eşti mai predispus la melanom, care este cea mai gravă formă de cancer de piele. Află la ce probleme de sănătate predispun ochii de culoare albastră.

Culoarea ochilor poate fi un indiciu în ceea ce priveşte riscul de a dezvolta anumite boli cutanate, potrivit unui studiu dat publicităţii recent de o echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Colorado, SUA. Specialiştii americani au monitorizat aproape 3.000 de persoane care sufereau de vitiligo, boală care duce la apariţia unor pete albe pe piele. Aproximativ 27% dintre aceştia aveau ochi albaştri sau gri, 43% aveau ochi căprui şi 30% ochi verzi. Distribuţia normală a culorilor în populaţia nord-americană (din studiu au fost excluşi hispanicii) este: 52% ochi albaştri/gri, 27% căprui şi 22% verzi. De aici, cercetătorii au tras concluzia că vitiligo este apare mai rar la persoanele cu ochi albaştri şi mai des la cele cu ochi căprui.

Dr. Richard Spritz, directorul centrului în care s-a desfăşurat studiul, susţine că această descoperire este utilă şi pentru aprecierea riscului de melanom. „Din punct de vedere genetic, vitiligo şi melanomul sunt diametarl opuse. Aceleaşi variaţii genetice care fac o persoană mai vulnerabilă la vitiligo îi scad risc ul de a dezvolta melanom şi viceversa”, a explicat specialistul în studiul publicat de revista „Nature Genetics”.

Persoanele cu vitiligo, predispuse şi la alte boli

Afecţiunea care duce la apariţia unor pete albe pe piele este autoimună. Sistemul imunitar al bolnavului atacă celulele care pigmentează pielea. „Credem că vitiligo este determinată de hiperactivitatea unui proces normal prin care sistemul imunitar caută şi distruge celulele canceroase ce provoacă melanomul”, potrivit dr. Richard Spritz.

Persoanele care suferă de vitiligo sunt predispuse şi la alte boli autoimune, cum sunt tiroidita autoimună, diabetul de tip 1, lupusul şi poliartrita reumatoidă.

Ochi verzi, risc de boli renale

Asocieri între culoarea ochilor şi anumite boli există şi în medicina chineză. Potrivit acesteia, persoanele care au ochi albaştri sunt predispuse la astm, la eczeme şi la boli oculare, cele cu ochi căprui au un risc mai mare de a face hepatită, reumatism, boli digestive şi dereglări endocrine, iar ochii verzi sunt asociaţi cu bolile de rinichi.

sursa: www.adevarul.ro 

Загрузка...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved