Thu, Oct 3rd, 2013

Culorile sănătăţii – alege legumele şi fructele în funcţie de beneficii

Legumele şi fructele cât mai viu colorate sunt prima alegere atunci când ne gandim la un regim alimentar cât mai sănătos.

Din punct de vedere estetic sunt extraordinar de atractive, iar din punctul de vedere al conţinutului sunt pline de elemente nutritive benefice organismului.

1. Legumele şi fructele verzi

Legumele şi fructele verzi sunt o excelentă sursă de vitamine şi minerale. Conţinutul ridicat de fibre, luteină, vitamina A, vitamina C, acid folic, fier şi calciu, care se găsesc în cantităţi diferite în fiecare aliment, sunt nutrienţi care contribuie la reducerea riscului de cancer  şi diabetului de tip 2.

După cum probabil stii, este important ca legumele şi fructele verzi să se regăsească în orice tip de dietă, deoarece menţin sănătatea celulelor şi sunt eficiente în prevenirea problemelor legate de artere, rinichi şi ficat.

În această categorie se află varza, spanacul, ardeiul verde,  salata verde, dovleceii, broccoli, varza de Bruxelles, fasolea verde, mazărea, pătrunjelul, merele verzi, kiwi, castravetii, avocado.

2.Legumele şi fructele albastru-violet

Legumele şi fructele albastru-violet  precum afinele, strugurii, smochinele, coacăzele, vinetele, prunele, sfecla, murele, reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi. Acestea sunt benefice organismului datorită efectului pozitiv pe care îl au asupra sistemului nervos.

3.Legumele şi fructele roşii

Fructele şi legumele din această gamă sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi fitonutrienţi. Se aseamană cu cele două categorii descrise anterior, prin prisma faptului că şi acestea ajută la combaterea mai multor tipuri de cancer şi boli cardiovasculare. Un alt plus pe care îl au legumele şi fructele roşii, este că ajută la menţinerea sanatăţii aparatului vizual şi a modului de funcţionare optim al tractului urinar şi chiar al celui digestiv.

Alimentele indicate sunt: afine, grapefruit, guava, rodie, ridichi, zmeura,capsuni, cirese, mere rosii, pepene rosu.

4.Legumele şi fructele galben-portocalii

Existenţa vitaminei C, beta-carotenului, acidului folic, potasiului ajută la reducerea inflamaţiilor, la încetinirea procesului de îmbătrânire, la menţinerea aparatului vizual într-o stare bună şi chiar la întărirea sistemului imunitar.

Nutriţioniştii ne recomandă consumul de dovleac, portocale, morcovi, mandarine, lămâi, porumb, piersici, ananas, fructul pasiunii, papaya, pere, cartofi dulci.

5.Legumele şi fructele albe

Nutriţioniştii ne spun că este indicat consumul alimentelor din această categorie datorită beneficiilor avute asupra organismului. Aceste fructe şi legume conţin antioxidanţi şi nutrienţi benefici la creşterea imunităţii şi obişnuirea organismului cu o stare de satietate pe termen lung.

Bananele, cartofii, ciupercile, conopida, rădăcina de pătrunjel sunt doar câteva dintre alimentele regăsite în această categorie.

sursa: www.intrefete.ro | Ivillage, foto: www.gardening-forums.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved