Cum sa fii mai productiva. 8 metode surprinzatoare, dovedite stiintific – gândul
Tue, Oct 3rd, 2017

Cum sa fii mai productiva. 8 metode surprinzatoare, dovedite stiintific

Cum sa fii mai productiva daca nu dormi destul, daca nu lucrezi la lumina naturala sau daca ai colegi lenesi? Afla care sunt solutiile ca sa fii mai eficienta, pornind de la fapte dovedite stiintific.

Intr-un fel, e de inteles. Dupa o zi lunga de munca, de-abia mai ai energie sa cauti un film pe Netflix, ce sa mai vorbim despre a face sport, a recupera ceva pentru job sau sa-ti verifici lista cu lucruri de rezolvat. Dar poti sa fii mai productiva. Purewow.com a identificat opt metode care te invata cum sa fii mai productiva, toate bazandu-se pe fapte dovedite stiintific.

Cum sa fii mai productiva: 8 solutii

1. Lumina naturala

Un studiu realizat la Universitatea Northwestern a demonstrat ca angajatii care isi indeplinesc sarcinile la lumina naturala sunt mai productivi decat cei care lucreaza in zone cu lumina artificiala. Motivul este acela ca lipsa de lumina naturala influenteaza ritmul circadian, ceea ce scade productivitatea si calitatea vietii in general. Asa ca lucreaza langa o fereastra!

2. Lista de prioritati desenata

Cum sa fii mai productiva daca nu ai o lista cu ce ai de facut? Insa nu orice fel de lista! Un studiu publicat recent in Jurnalul trimestrial al psihologiei experimentale din Marea Britanie arata ca ai sanse mai mari sa tii minte ce ai de facut daca, in loc sa scrii, iti desenezi lista de prioritati.

3. Fa pauze

Vei realiza cum sa fii mai productiva daca vei invata sa iei pauze cand e cazul. Pauzele luate conform unui program te vor ajuta sa te concentrezi mai bine, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Illinois. Daca, dimpotriva, lucrezi fara incetare, performantele tale vor avea de suferit.

4. Ia-ti un termostat

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au observat ca, daca intr-un birou temperatura este sub 20 de grade Celsius, angajatii gresesc cu 44% mai mult si sunt mai putin productivi decat daca in incapere e mai cald (peste 25 de grade).

5. Dormi mai mult

Nu ai cum sa fii mai productiva daca nu esti odihnita. Chiar si 30 de minute de somn in plus pot sa iti imbunatateasca rezultatele la job sau in activitatile de zi cu zi. Asta a descoperit Academia Americana de Medicina a Somnului, care a testat abilitatile cognitive, functionarea pe timpul zilei si timpul de raspuns la jucatorii profesionisti de baseball.

6. Ia-ti plante

Daca ai plante in jurul tau, nu numai ca o sa traiesti mai mult, dar poti sa fii si mai eficienta in tot ce faci. Niste cercetatori au observat activitatea din doua birouri – unul cu plante, altul fara plante – pe durata mai multor luni si au constatat ca prezenta plantelor verzi creste productivitatea cu 15%.

7. Uita de multitasking

Obisnuiesti sa jonglezi cu mai multe proiecte in acelasi timp? Concentreaza-te pe un singur lucru, termina-l si apoi treci la urmatorul! Asa e cel mai bine, conform unui studiu realizat la Stanford. Persoanele obisnuite cu multitaskingul nu acorda atentie si nici nu retin prea multe lucruri, comparativ cu cei care fac lucrurile pe rand.

8. Alege-ti colegul de birou cu intelepciune

Un studiu publicat in Harvard Business Review arata ca persoana care sta la biroul de langa tine iti poate influenta serios productivitatea. Atat comportamentul bun, cat si cel rau, sunt contagioase. Asa ca alege-ti colegii de birou cu grija!

sursa: www.andreearaicu.ro FOTO: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved