Thu, Nov 30th, 2017

Cum se fierbe corect orezul ca sa iasa perfect, in functie de tipul lui. Secretul bucatarilor profesionisti

Orezul servit ca garnitura poate sa fie delicios si merge cu aproape orice fel de carne sau chiar alaturi de legume. Cu toate acestea, pregatirea lui perfecta, sa fie fiert, aerat si sa nu se lipeasca este un adevarat test pentru gospodine.

De obicei orezul se pune la fiert in apa rece dupa ce se spala in prealabil cu mai multe randuri de apa. Acest lucru este recomandat din doua motive: unele mori folosesc pudra de talc pentru decorticarea orezului. Clatirea orezului inainte de gatire elimina o parte din amidon, astfel ca acesta nu va mai fi atat de lipicios.

Pentru gatitul orezului cu bob rotund nu trebuie sa-l puneti in prealabil la inmuiat. Daca folositi insa un produs mai vechi atunci lasati-l la hidratat timp de 30 de minute. Produsul gatit va fi mai fin si nu boabele nu se vor sparge.

Si orezul basmati trebuie hidratat inainte de a-l gati.

 

In acest fel bobul ajunge la lungimea lui maxima. In ambele cazuri asigurati-va ca ati scurs bine apa de pe orez, in caz contrar riscati sa-l gatiti cu mai multa apa decat v-ati propus sau recomanda reteta.

Cat se fierbe orezul

Orezul alb isi tripleaza volumul la fierbere. Proportia orez-apa este de 100 de grame la 200 de mililitri.

Fierbe-l in apa cu sare si nu-l amesteca, pentru ca devine cleios. Orezul brun este bogat in fibre. In cazul lui, propor?ia este de 100 de grame de orez la 250 de mililitri de apa.

Orezul cu bob rotund fierbe repede, insa trebuie sa ?ii cont ca are o textura cremoasa, moale.

Orezul Basmati

– inainte sa-l prepari, fierbe-l in 2-3 ape, apoi lasa-l la inmuiat jumatate de ora.

Dupa ce a terminat de fiert, lasati-l sa se odihneasca fara a ridica de pe oala capacul. Puteti sa-l lasati intre 5 si 30 de minute dar nu mai mult. Acest ragaz va permite aburului sa se imprastie uniform, iar orezul va fi in intregime gatit, aerat si cu bobul intreg.

Sursa: culinar.bzi.ro www.andreilaslau.ro foto SheSimmers

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved