De ce dupa cafea trebuie neaparat sa bei apa? Care este explicatia nutritionistilor – gândul
 
Fri, Nov 10th, 2017

De ce dupa cafea trebuie neaparat sa bei apa? Care este explicatia nutritionistilor

In cafenelele care se respecta alaturi de ceasca de cafea se ofera neaparat si un pahar de apa putin rece. Aceasta traditie frumoasa are si un aspect practic: dupa cafea intr-adevar trebuie sa bei si putina apa, iar accentuarea gustului cafelei nu este singurul motiv.

Un alcaloid e bun, dar doi și mai buni Există mai multe băuturi care au la bază cafea: espresso, cafea americană, cappucino, latte. În scoarța boabelor de cafea se găsește cafeină, care din cauza alcaloidului are efect stimulativ. În interiorul boabelor de cafea se mai găsește un alt alcaloid, teobromina.

Cafeaua solubila se face doar din partea interioara a bobului de cafea.

In procesul de productie a cafelei solubile scoarta este inlaturata, fiind apoi utilizata pentru preparate medicinale sau bauturi energizante. Asadar, cafeaua preparata din boabe ne ofera doi alcaloizi: cofeina si teobromina.

Procesul invers

Când bem cafea cei doi alcaloizi ajung în organismul nostru, dar acționează separat. Prima dată cafeina are efect revigorant, iar după aproximativ 25 minute începe să acționeze teobromina. Cafeina îngustează vasele de sânge și crește funcția renală. Din aceasta cauza după consumarea cafelei crește tensiunea, dar are și efect diuretic.

Unii oameni se confruntă cu stări de somnolență la jumătate de oră după consumarea cafelei, iar alții simt o senzație neplăcută în jurul rinichilor. Aceasta se datorează teobrominei, deoarece atunci când începe să acționeze, scade tensiunea în tot corpul. Pentru a evita aceste senzații neplăcute, trebuie să bem apă după cafea.

Efectul kilometrului 30
În cazul cafelei instant simptomele sunt mai interesante, deoarece este făcută din interiorul boabei de cafea, de asta conținutul de cafeină nu depășește 10%, iar teobromina are efect diferit față de cafeaua normală. Mai exact, dacă bem cafea instant, vom avea mai puțină energie sau deloc, iar stările de somnolență vor fi mai puternice. Dacă observăm la cineva stare de somnolență după cafea, acela sigur consumă cafea instant. Dacă ne dorim efect revigorant, atunci trebuie să bem cafea făcută din boabe de cafea și nu cafea instant. Șoferii care consumă cafea instant la benzinării, ne-au mărturisit un lucru interesant. “Efectul kilometrului 30”. La 20 – 25 minute, aproximativ 30 km, după consumarea cafelei instant, teobromina începe să acționeze, și senzația de somnolență se instalează și durează aproximativ o oră. De asta este recomandat ca și după cafeaua instant să bem puțină apă, să evităm apariția stării de somnolență. Dacă vă doriți efect revigorant, cel mai bine consumați ceai verde. Ceaiul verde conține cafeina dar nu și teobromină.

Pentru iubitorii de cafea am pregătit câteva sfaturi:

• Aroma rămâne.

Dacă bem multă cafea, la un moment dat își pierde farmecul, dar dacă bem un pahar de apă după, își va păstra aroma.

• Tensiunea rămâne în limite normale.

Dacă ne temem că ne crește tensiunea după cafea, atunci să încercăm să bem apă după cafea, deoarece dizolvă efectul cafeinei, iar tensiunea va rămâne în limite normale.

• Dinți albi.

Cafeaua conține substanțe care colorează dinții. Dacă după fiecare gură de cafea bem și o gură de apă, vom evita colorarea dințiilor. Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prieteniilor tăi.

Sursa: bidista.com www.andreilaslau.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved