De ce traiesc rusii cu 12 ani mai putin fata de vest-europeni – gândul
Wed, Mar 27th, 2013

De ce traiesc rusii cu 12 ani mai putin fata de vest-europeni

Speranta de viata a europenilor a crescut per ansamblu incepand din 1990, insa diferenta dintre Europa de Vest si anumite state din fosta Uniune Sovietica, in special Rusia, ramane foarte importanta, conform unei serii de studii publicate miercuri de revista britanica Lancet, relateaza AFP.

Pentru a explica diferenta, care atinge in prezent 12 ani la barbati si 8 ani la femei, cercetatorii citeaza in principal alcoolismul, dar si fumatul si accidentele de circulatie.

Imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, speranta de viata a crescut rapid in mai multe state din Europa de Est sau Centrala ca Polonia, Cehoslovacia sau fosta RDG, dupa care s-a ameliorat, cativa ani mai tarziu, si in Ungaria, Romania si Bulgaria, precizeaza un studiu.

In Rusia, in schimb, speranta de viata a barbatilor la nastere a scazut de la 63 de ani in 1990 la 58 de ani in 2000 pentru a reveni la 62 de ani in 2009. Pentru femei, aceasta a scazut de la 74 de ani in 1990 la 72 de ani in 2000 si a revenit la 74 de ani in 2009.

Alcoolul s-ar afla la originea a 4 pana la 6 decese din 10 la barbatii activi din fostele republici sovietice si a unei treimi din decesele femeilor de aceeasi varsta, conform unui alt studiu publicat de Lancet.

In privinta tabagismului, care nu este nici el mai bine combatut decat alcoolismul in aceste state, exista repercusiuni sanitare deosebit de importante la barbatii cu varsta sub 75 de ani, conform autorilor studiului.

sursa: www.incont.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved