De ce vorbim în somn – gândul
Fri, Jan 12th, 2018

De ce vorbim în somn

Vorbitul în somn constant nu e tocmai o chestie comună, dar ocazional ni se întâmplă tuturor. Fie că șușotim cuvinte de nedescifrat sau purtăm dialoguri imaginare coerente, hai să aflăm mai multe despre obiceiul ăsta ciudat.

Vorbitul în somn este o parasomnie, adică o tulburare a somnului, și e cunoscută științific sub denumirea de somnilocvie. Academia Americană pentru Medicina Somnului (AASM) susține că 5% dintre adulți fac asta în mod constant. Termenul „tulburare” sună un pic cam dur pentru un așa fleac, dar îi e a tribuit corect, pentru că denotă o abatere de la desfășurarea obișnuită a acestei funcții fiziologice. Oricum, trebuie precizat de la bun început că vorbitul în somn nu e ceva grav, iar singurul mod în care îți poate afecta sănătatea e dacă scoți vreo perlă nasoală lângă partenerul de viață și te aude.

Interesant e faptul că somnilocvia e mult mai întâlnită la copii decât la adulți. Un copil din zece poartă dialoguri în somn de mai multe ori pe săptămână, dar – în majoritatea cazurilor – parasomnia trece de la sine în perioada pubertății. Cât despre adulți, s-a constatat că această tulburare a somnului e mai des întâlnită în cazul bărbaților decât al femeilor, dar nu se știe exact de ce.

Un studiu din anii ’60 a descoperit faptul că somnilocvia e ereditară. Concret, părinții care vorbesc în somn au șanse mai mari să transmită acest obicei copiilor decât părinții care dorm „în liniște”.

Cauzele sunt diverse. Vorbitul în somn poate fi declanșat de stres, de unele medicamente, de consumul anumitor droguri, depresie sau pur și simplu oboseală. Dar cum funcționează?

Totul se rezumă la un fel de „glitch” în procesul de Shut Down al corpului. În timpul somnului, creierul eliberează niște substanțe menite să inducă starea de relaxare: glicină și acid gama amino butiric (GABA). Sunt niște calmanți naturali meniți să te paralizeze temporar, ca să nu ai un somn agitat. Mușchii sunt practic „dezactivați”. În condițiile astea, vorbitul în somn ar trebui să fie imposibil. Savanții încă nu știu cum, dar unii oameni reușesc să depășească această barieră chimică și să rămână activi fizic în timpul somnului. Unii vorbesc, alții se ridică din pat și se plimbă prin casă, iar alții ajung chiar să mănânce în somn.

Somnilocvia în timpul somnului REM (Rapid Eye Movement) generează cele mai coerente discuții, pentru că asta e etapa în care visăm, iar conversațiile purtate cu personaje din mintea noastră ajung să se exteriorizeze. Totuși, în majoritatea cazurilor, această parasomnie se manifestă în timpul stadiilor mai profunde ale somnului, când visele lipsesc și cuvintele pe care le rostim sunt mai degrabă mormăieli.

Sursa: Noizz.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved