Demisia lui Blatter | Pierd Rusia şi Qatar organizarea CM din 2018 şi 2022? Anglia, gata să preia Mondialul de peste doi ani – gândul
Fri, Jun 5th, 2015

Demisia lui Blatter | Pierd Rusia şi Qatar organizarea CM din 2018 şi 2022? Anglia, gata să preia Mondialul de peste doi ani

Untitled

Neaşteptata demisie a lui Sepp Blatter din fruntea FIFA marţi seară, la patru zile după ce câştigase prin vot un nou mandat de preşedinte, readuce neaşteptat în prim-plan şansa Angliei de a primi, pe ultima sută de metri, organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Legată, în mod evident, de ancheta FBI care se apropie pas cu pas de el, plecarea lui Blatter lasă fără principalul susţinător Rusia şi Qatar, ţările care au câştigat organizarea turneelor finale ale Mondialelor din 2018 şi 2022.

Primul Mondial, cel din 2018, „arde“ la propriu, deoarece până la startul său a mai rămas puţin timp. Numai o ţară cu o infrastructură foarte bine pusă la punct ar putea prelua din mers organizarea. Anglia, care a candidat în 2010 (atunci când, în urma votului celor 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA, a fost eliminată încă din primul tur), nu s-a împăcat nicio clipă cu verdictul, reclamând în permanenţă, din acel moment, corupţia care macină forul mondial.

Atât la alegerile pentru CM 2018, cât şi pentru CM 2022, a câştigat candidata cel mai slab pregătită

Chiar şi înainte să iasă la iveală dovezi că Rusia şi Qatar au cumpărat voturile, a fost evident că rezultatul voturilor pentru ţara gazdă a Mondialelor din 2018 şi 2022 este cel puţin bizar. De fiecare dată a câştigat exact ţara cel mai puţin pregătită, din toate punctele de vedere, pentru a găzdui o asemenea competiţie. Cazul Mondialelor din 2018 este relevant. Anglia, ţara cu cea mai mare tradiţie în fotbal, cea mai mare medie de spectatori, cea mai bună infrastructură şi cel mai înalt nivel de trai, a fost prima scoasă din cursă. Apoi, în finala în trei, Belgia şi Olanda, care candidau în comun, au primit doar două voturi. Pe locul 2, Portugalia şi Spania, de asemenea având candidatură comună, au obţinut aproape jumătate din numărul voturilor primite de Rusia!

Ulterior, toate îngrijorările s-au confirmat. Stat profund corupt, cu o infrastructură precară şi distanţe uriaşe între oraşe, Rusia a rămas rapid în urmă cu construcţia stadioanelor, ale căror costuri s-au dublat şi chiar triplat. Alunecată din ce în ce mai tare înspre dictatură, Rusia a trecut apoi la ameninţarea şi invadarea ţărilor vecine.

„Anglia ar putea fi gata repede“

Tema organizării unui nou vot pentru desemnarea ţărilor-gazdă ale Mondialelor din 2018 şi 2022 s-a redeschis imediat. „S-a speculat intens pe marginea faptului că Blatter a făcut o înţelegere pentru ca organizarea Mondialului din 2022 să rămână la Qatar indiferen ce probe ale corupţiei vor mai apărea. Cu Blatter plecat, va creşte, inevitabil, numărul celor care vor cere să se ia de la capăt procesul de vot. E departe de a fi cert că se va trece efectiv la reluarea votului, dar acum e mult mai probabil să se întâmple asta decât până marţi“, notează jurnalistul englez Nick Harris, de la Daily Mail. În cazul în care Rusia şi Qatar vor pierde dreptul de a organiza Mondialele din 2018 şi 2022, „se va relua procesul de alegere. Timpul va fi esenţial pentru 2018. Anglia ar putea fi gata repede. Pentru 2022 e suficient timp, SUA, Japonia, Australia şi ceilalţi sigur vor candida din nou, poate chiar şi Qatar, de asemenea“, notează acelaşi jurnalist.

Atât la alegerile pentru Mondialul din 2018, cât şi la cele din 2022 au fost acuze grave de corupţie. Presa, dar şi oficiali ai unor federaţii din Occident au arătat cu degetul către FIFA şi Blatter, spunând că ţările respective au primit organizarea după ce au mituit votanţii. Treptat, la capătul investigaţii anevoioase, în care ziariştii au fost în permanenţă intimidaţi şi şicanaţi, au apărut şi probele în susţinerea acuzaţiilor respective.

După ce Rusia a atacat Ucraina, ocupând Crimeea şi estul ţării, au apărut şi presiunile politice asupra lui Blatter, pentru a reface alegerile pentru turneul final din 2018. Elveţianul, parcă teleghidat, a refuzat însă evidenţele, transformându-se în avocatul Qatarului şi al Rusiei. Aşa a apărut în scenă FBI. Deşi acuzaţii de corupţie cu probe – s-au scris inclusiv cărţi pe această temă – existau încă din 1998, anchetatorii americani s-au pus în mişcare acum.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a acuzat, de altfel, SUA că încearcă să împiedice ţara sa să organizeze Mondialul din 2018.

Printre pretendenţii la fotoliul de preşedinte al FIFA: Platini, Figo, Ginola, dar şi un prinţ şi doi şeici

Conform jurnalistei Vicki Hodges, de la „The Telegraph“, sunt nouă posibili candidaţi cu şanse bune la postul părăsit intempestiv marţi de Blatter:

> Michel Platini, preşedintele UEFA (mare favorit);

> Şeicul Ahmad al Fahad al Sabah, un nou membru al Comitetului Executiv al FIFA (un candidat foarte puternic);

> Michael van Praag, fost preşedinte la Ajax (un personaj cu multe conexiuni şi sprijinit de anumite cercuri);

> Luis Figo (fără experienţă, dar având avantajul notorietăţii şi al statutului de fost star mondial);

> Prinţul Ali Bin Al Hussein (a pierdut vineri alegerile în faţa lui Blatter, dar are şi el o susţinere puternică);

> David Ginola (despre fostul mare fotbalist francez nu se ştie sigur dacă va candida);

> Alfredo Hawit, preşedintele proaspăt ales al Concacaf;

> Şeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal (a jucat un rol cheie, notează jurnalista engleză, în alegerea lui Blatter vineri);

> Jerome Champagne, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA şi diplomat francez.

sursa: www.prosport.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved