Femeie isterică? Nu, suferă de o formă severă de sindrom premenstrual – gândul
Wed, May 28th, 2014

Femeie isterică? Nu, suferă de o formă severă de sindrom premenstrual

646x404

Hannah Christmas a fost considerată bolnavă mintal timp de peste 20 ani. Distrusă de depresie şi de pierderi de memorie, uneori fiind chiar incapabilă de a citi sau scrie deoarece simţea că mintea ei pur şi simplu încetinea, femeii i s-au recomandat chiar tratamente cu electroşocuri. Medicii i-au spus că suferă de o tulburare psihică severă. Însă, problema era un dezechilibru hormonal.

Timp de peste un deceniu, Hannah Christmas, o femeie de 35 de ani din Marea Britanie, a primit nenumărate medicamente care s-o „vindece“ de boala mintală cu care fusese diagnosticată, cum ar fi antidepresive sau sedative şi chiar şi litiu, cel care calmează maniaco-depresivii. Însă nimic nimic n-a ajutat-o să scape de „ceaţa de nesuportat“ care o împiedica să aibă o slujbă normală sau să funcţioneze în societate, notează „Daily Mail“.

De fapt, Hannah suferea de o boală simplă, deseori trecută cu vederea: tulburarea distrofică premenstruală. Aceasta este o formă extremă a mai bine cunoscutului sindrom premenstrual, cauzată de un dezechilibru hormonal.

Spre deosebire de sindromul premenstrual în care simtpomele sunt balonarea, durerile de cap, cele abdominale sau de spate, tulburarea distrofică premenstruală cauzează şi simptome emoţionale. Durerile menstruale pot fi extreme şi întâlnite împreună cu greaţa şi atacurile de panică. Femeile cu tulburare distrofică mai pot avea gânduri sinucigaşe, plânsete frecvente, furie inexplicabilă şi dificultate în gândire.

Sindromul „dublei personalităţi“

Simptomele îşi fac apariţia, de obicei, în săptămâna dinaintea ciclului menstrual, ele dispărând o dată cu instalarea acestuia. Specialiştii cred că această tulburare ar putea fi cauzată de o sensibilitate crescută la schimbările naturale în nivelurile hormonale ale femeii. Deşi tulburarea distrofică premenstruală afectează 5% din femei, mulţi medici nu au auzit de ea. Asta înseamnă că sute de femei sunt diagnosticate greşit cu tulburări psihice, potrivit „Daily Mail“.

627x0

„Femeile cu această tulburare descriu, deseori, că au o dublă personalitate, un fel de doctor Jekyll şi domnul Hyde“, explică profesorul John Studd, un expert renumit în sindromul premenstrual. El a pus bazele primei unităţi speciale în cadrul Spitalului Chelsea şi Westminster din vestul Londrei, Marea Britanie. „Cu aproximativ zece zile înainte de menstruaţie, aceste femei au o schimbare completă de personalitate. Această nouă persoană poate fi foarte distructivă, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile personale. Apropiaţii pot să le sfătuiască să se adune, să se calmeze, însă ele nu pot“, explică profesorul.

Diagnostice greşite

„Am consultat foarte multe femei diagnosticate greşit ca având tulburări psihice. Însă tulburarea distrofică premenstruală este ciclică, iar atunci când apare menstruaţia, simptomele dispar. Aşa ştim că este o tulburare endocrinologică, hormonală, nu psihică“, adaugă profesorul Studd.

Simptomele Hannei au început atunci când avea 14 ani. Pe măsură ce treceau anii, dispoziţia ei se înrăutăţea, nu mai putea avea o viaţă socială normală sau vreo relaţie deoarece jumătate dintr-un an nu funcţiona normal.

Când a început să urmeze cursurile universităţii, se ascundea în cameră atunci când gândurile sinucigaşe o acaparau. Nu reuşea să ia contact cu lumea înconjurătoare. Schimbările ei de dispoziţie îi distrugeau orice şansă de a avea o legătură romantică, deoarece iubiţii ei nu o acceptau. „Unele zile pur şi simplu stăteam în pat plângând. Era atât de greu să învăţ atunci când mă lovea depresia, mai ales că îmi lua câteva minute doar să înţeleg un paragraf“, mărturiseşte Hannah.

Citeste mai mult: adev.ro/n5igb9

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved