Importanta banilor pentru o viata fericita: cum te ajuta sa ai o stare mintala buna – gândul
Thu, Dec 7th, 2017

Importanta banilor pentru o viata fericita: cum te ajuta sa ai o stare mintala buna

Cred cu tarie ca auto-cunoasterea, dezvoltarea personala si evolutia inteligentei emotionale sunt pilonii pentru o viata fericita. Si mai cred in importanta banilor pentru a avea un trai implinit.

Ideea ca banii sau finantele noastre ori investitiile sunt contributori esentiali pentru o viata fericita este dezvoltata de psihologii de la Psychology Today. Atunci cand stii sa iti gestionezi finantele intelept, atunci cand importanta banilor are un rol semnificativ in viata ta, poti fi fericita, implinita, relaxata.

Tot specialistii de la Psychology Today vorbesc despre studiile ce documenteaza implinirea financiara. In prima faza, cercetatorii au axat documentarea pe salariul individului, pe patternul de a cheltui bani, pe datoriile acumulate, pe salariul net. Toti acesti factori sunt indicativi pentru o stare financiara buna.

Logica a fost ca atunci cand ai mai multi bani si un salariu net mai mare si datorii mai putine, vei avea o viata fericita. Insa, studiile actuale mai vin cu cateva informatii despre importanta banilor in fericirea noastra ca oameni.

«Starea de bine financiara este definita ca o stare in care o persoana simte ca nevoile sale curente sunt implinite, ca datoriile, obligatiile si cheltuielile sunt echilibrate, asa incat persoana se simte confortabil, se simte protejata cand se gandeste la viitorul sau financiar. Si atunci cand persoana este capabila sa aleaga ceea ce ii bucura existenta» spun cercetatorii.

Aceasta definitie te poate ajuta sa percepi importanta banilor prin prisma cheltuielilor si a consumului. Insa, daca decodezi bine mesajul, vei vedea ca implinirea in viata nu vine din a te inconjura de bucurii materiale. Ci o viata fericita depinde de a avea suficienti bani incat sa ne mentinem stilul de viata, sa ne achitam datoriile si sa acoperim cheltuielile.

In plus, importanta banilor se calculeaza in viitor ca fiind un factor in starea de bine, atunci cand o persoana se simte in siguranta ca are un viitor financiar ce ii va permite sa sustina acelasi stil de viata.

Importanta banilor nu este de neglijat mai ales cand vrei sa “stii” ca si pe viitor iti vei permite aceleasi lucruri sau experiente ca in prezent.

Expertii economisti citati de Psychology Today spun mai jos cum sa iti gestionezi finantele asa incat sa ai o stare mintala buna, data de o bunastare financiara. Exista patru aspecte ale bunei stari financiare.

Cum poti calcula importanta banilor in viata ta: esti unde trebuie sau nu iti gestionezi finantele bine?

  • A avea control asupra cheltuielilor si veniturilor zilnice, dar si lunare
  • A avea capacitatea de a absorbi un soc financiar
  • A avea capacitatea de a-ti reveni ca sa iti atingi scopurile financiare
  • A avea libertate financiara sa faci alegerile ce iti permit sa te bucuri de viata

Pe langa detaliile date de economisti si bancheri, psihologii au vorbit si despre importanta emotiilor in felul cum percepem veniturile, cheltuielile, datoriile sau viitorul financiar. Si asta pentru ca importanta banilor poate fi exacerbata de emotii negative sau finantele noastre pot contribui la o stare emotionala buna, atunci cand vorbim de o gestionare sanatoasa a socurilor financiare.

Exista studii care vorbesc despre stresul indus de problemele sau dubiile financiare, observat la indivizii care cred ca nu vor reusi sa isi achite datoriile si sa iti mentina o viata asa cum au visat. Si exista studii care vorbesc despre importanta securitatii financiare, avand rol esential in a-ti percepe viitorul drept implinit.

Unde este bucuria si implinirea intr-o stare financiara buna?

Psihologii sfatuiesc sa ne reducem posesiile materiale la un esential care contribuie la starea noastra de bine si la o gandire pozitiva, care ne ajuta sa avem experiente pozitive de viata.

De altfel, se vorbeste mult despre importanta banilor in achizitia de experiente si amintiri, si mai putin de lucruri materiale, pentru a avea o viata fericita.

Implinirea financiara variaza de la un individ la altul si ea poate fi calculata in functie de cheltuieli si venit dar mai ales in functie de cat isi permite omul respectiv sa construiasca experiente ce il hranesc spirirual.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved