Iranul a interzis metodele de contraceptie permanenta – gândul
Wed, Aug 13th, 2014

Iranul a interzis metodele de contraceptie permanenta

61428253

Parlamentul iranian a votat interzicerea formelor de contraceptie permanenta, o materializare a apelului liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, de a se naste mai multi copii in tara.

Legea, care interzice vasectomiile si sterilizarea feminina, este raspunsul Parlamentului la un decret al lui Khamenei emis in mai privind cresterea numarului populatiei pentru “consolidarea identitatii nationale” si contracararea “aspectelor indezirabile ale stilului de viata occidental“, potrivit Mediafax.

Medicii care incalca legea vor fi pedepsiti, a precizat agentia iraniana IRNA. Legea, aprobata de 143 din totalul de 231 de parlamentari prezenti, potrivit IRNA, interzice si publicitatea la controlul nasterii intr-o tara in care planificarea familiala este considerata normala. Legea urmeaza sa fie analizata de consiliul gardienilor – un organism format din teologi si juristi numiti de liderul suprem, care analizeaza daca legislatia este in conformitate cu islamul.

Interdictia are ca scop sa puna capat declinului populatiei iraniene, dar reformistii considera ca aceasta lege face parte din tentativa mai ampla a conservatorilor de a mentine femeile educate in rolurile traditionale de sotii si mame. Aceasta ingrijoreaza, de asemenea, si militantii din domeniul sanatatii, care se tem de o crestere a numarului avorturilor ilegale.

Rata nasterilor este in Iran de 1,6 copii la o femeie, a declarat parlamentarul Ali Motahari, citat de IRNA. La aceasta rata, populatia de peste 75 de milioane va scadea la 31 de milioane pana in 2094, iar 47 la suta dintre iranieni vor avea peste 60 de ani, a declarat Mohamad Saleh Jokar, un alt parlamentar.

Sursa: stirileprotv.ro, Mediafax

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved