Narcisismul in relatia de cuplu: care sunt cele doua fete ale unui astfel de iubit – gândul
Thu, Apr 20th, 2017

Narcisismul in relatia de cuplu: care sunt cele doua fete ale unui astfel de iubit

Narcisismul in relatia de cuplu poate fi unul dintre motivele ce duc la despartiri sau divorturi. Am descoperit cele doua fete ale narcisismului pe Psychology Today. Iata ce am aflat!

Ca le spunem gradomani. Ca le spunem egocentristi. Ca le spunem narcisisti. Ei au aceleasi trasaturi si sunt construiti din credinta ca ei sunt mai buni, ca ei sunt superiori tuturor. Cu siguranta acest crez de viata nu este compatibil cu relatiile sociale sau cu relatiile de cuplu, romantice.

Nu este placut sa ai un partener care isi doreste mereu sa demonstreze ca iti este superior. Si totusi, exista o alta fateta pentru care narcisismul in relatia de cuplu devine sarmant.

Narcisistii au o anumita carisma. Sunt cuceritori, desi superficial, si dorinta lor de a fi mereu in centrul atentiei ii determina pe cei din jur sa se apropie. Pe masura ce trece timpul, insa, narcisismul in relatia de cuplu face ravagii, iar partenerul cu tendinte egocentriste devine abuzator emotional.

Conform ultimelor studii realizate la Universitatea din Munster in 2017, narcisismul in relatia de cuplu ar fi precum o prajitura cu ciocolata. Pe termen scurt te bucuri de faptul ca este delicioasa, dar mai tarziu incepi sa regreti ca ai consumat atatea calorii in plus.

Narcisismul in relatia de cuplu are doua dimensiuni:

  • Admiratia – dorinta de a primi validarea si aprecierea celor din jur, dorinta de a fi placut, iubit.
  • Rivalitatea – se refera la tendinta de auto-aparare, auto-protejare, facandu-se placuti de toti, insa, din pacate, tocmai strivindu-i.

Conform studiilor din Germania, narcisismul in relatia de cuplu s-a masurat in dualitate, cu urmatoarele intrebari/notiuni:

  1. Admiratia
  • Sunt expert in relatiile interumane.
  • Sunt o persoana speciala si asta imi da putere.
  • Sunt un om extraordinar.
  1. Rivalitatea
  • Oamenii din jurul meu sunt niste ratati.
  • Vreau ca rivalii mei sa greseasca.
  • Nu pot rezista ca alta persoana sa fie in centrul atentiei.

Poate te intrebi cum de o persoana poate fi atrasa de un narcisist. Insa, foarte important de precizat este faptul ca narcisismul in relatia de cuplu si nu numai, atat in faza de admiratie cat si in dimensiunea de concurenta, nu apare de la inceputul relatiei.

In studiile realizate la Munster, persoanele catalogate drept narcisisti au fost gasite de catre ceilalti drept atragatoare, dezirabile si chiar ele insele au proiectat imaginea de parteneri “cu lipici”. Aceia care se limiteaza la a avea incredere in propria persoana sunt mai degraba apreciati tocmai pentru ca se vad drept parteneri perfecti. Studiile au realizat cum etapa de admiratie a narcisismului in relatia de cuplu poate fi un lucru pozitiv.

Insa, pe termen lung, rivalitatea a ajuns sa depaseasca admiratia. Si asta pentru ca in prima faza, magnetismul narcisistilor, combinat cu inceputul de relatie, cand totul este perfect, face grea de observat traiectoria viitoare. Pe masura ce trece timpul insa, oamenii ce aleg un narcisist drept partener vor vedea cum acestia se ridica pe sine, distrugand succesul altora.

Narcisismul in relatia de cuplu va duce la incapacitatea de iertare a greselilor, tendinta de a intra in conflicte si certuri si o atitudine critica la adresa partenerului.

Acest studiu cu privire la narcisismul in relatia de cuplu nu face altceva decat sa ne deschida ochii la aspectele pozitive ale unei persoane egocentriste. Pana la urma, nu e rau deloc sa ai o parere buna despre tine, insa nu cu pretul altora. Carisma narcisistului este incredibila, insa pana la punctul in care isi doreste esecul celui de langa el. Asa ca, atata timp cat aspectele rivalitatii sunt controlate, narcisismul in relatia de cuplu ne invata si aspecte pozitive. Totusi, iti recomandam sa te feresti de persoanele cu tendinta narcisista.

sursa: www.andreearaicu.ro, Foto: Gulliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved