Obiceiul de dimineata care iti poate face rau. Cate cesti de cafea sunt un pericol pentru sanatate – gândul
Wed, Sep 4th, 2013

Obiceiul de dimineata care iti poate face rau. Cate cesti de cafea sunt un pericol pentru sanatate

Ce e prea mult strica! Asta ne spune ultima cercetare despre cafea, un ritual pe care multi dintre noi il preferam dimineata in locul micului dejun. Multe studii o lauda pentru beneficiile sale, dar ultima cercetare subliniaza si efectele negative pe care le poate avea cafeaua atunci cand e bauta in exces.

Un studiu publicat in Mayo Clinic Proceedings atrage atentia ca excesul de cafea ne poate face mai mult rau decat bine. Prea multa cafea inseamna, in opinia cercetatorilor, mai mult de 28 de cesti pe saptamana, adica 4 pe zi sau echivalentul a aproape un litru de cafea.

Cercetatorii au descoperit ca barbatii tineri, cu varsta sub 55 de ani, care trec de aceasta cifra limita au un risc de deces cu 56% mai mare decat cei care beau mai putina cafea. In cazul femeilor riscul de deces creste cu 66%.

Cercetarea este intens contestata de specialisti de pe toate continentele care vin cu alte argumente stiintifice care sa o demonteze. Nu mai departe de anul trecut, un studiu facut pe o perioada de 14 ani si publicat in New England Journal of Medicine sugera ca persoanele care au obiceiul de a consuma zilnic cafea aveau un risc de deces mai mic in comparatie cu cele care nu consumau acesta bautura. Mai mult, studiu sublinica ca legatura intre cafea si mortalitate este inca neclara si mai trebuie analizata.

Profesorul Rob van Dam, de la Harvard School of Public Health, atragea atentia pentru blogul NPR ca studiul care condamna consumul de cafea in exces are si unele scapari. De exemplu, participantii nu au fost chestionati si asupra altor obiceiuri sau vicii pe care le aveau in decursul celor 17 ani de cercetare si nici daca obiceiurile de consum in privinta cafelei s-au schimbat pe parcurs. Iar in opinia sa, fumatul si starea de sanatate generala au o influenta majora in determinarea concluziilor finale.

sursa: www.foodstory.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved