PLANUL SECRET care te va cutremura: zeci de mii de femei, STERILIZATE fără să vrea şi fără ca măcar să ştie! – gândul
Fri, Oct 11th, 2013

PLANUL SECRET care te va cutremura: zeci de mii de femei, STERILIZATE fără să vrea şi fără ca măcar să ştie!

Chiar şi 8 femei sterilizate pe săptămână – aceasta este norma uluitoare a unui medic ginecolog din mediul rural. Un program secret de sterilizare în masă e în plină desfăşurare în Uzbekistan.

Medicii din Uzbekistan sunt implicaţi într-un program secret de sterilizare a femeilor, scrie bbc.co.uk, iar jurnaliştii britanici au vorbit inclusiv cu femei care nu vor mai putea face niciodată copii şi nici n-au ştiut că fertilitatea le-a fost furată.

Adolat este una dintre femeile care au aflat, la un moment dat, că au fost sterilizate. Ştie că tot ceea ce s-a întâmplat nu e vina ei, dar nu poate să nu se simtă vinovată că nu va mai avea niciodată copii: a crescut într-o societate în care o familie numeroasă e definiţia succesului.

“Cine mai sunt eu acum, după tot ceea ce s-a întâmplat?”, spune Adolat a cărei viaţă s-a schimbat după naşterea celei de-a doua fiice. “Întotdeauna am visat să am patru copii, două fete şi doi băieţi, dar după ce am născut a doua fată, n-am mai rămas niciodată însărcinată”, spune femeia.

Pentru că nu mai rămânea gravidă, s-a dus la medic şi a aflat îngrozită că a fost sterilizată după ce a născut a doua oară. “Am fost şocată… Plângeam şi întrebam “Dar de ce? Cum au putut să îmi facă asta?” Iar medicul i-a răspuns sec: “Asta e legea în Uzbekistan!”

Doar că, oficial, sterilizarea NU e legea în Uzbekistran!

“La ce îţi mai trebuie copii, n-ai deja doi?”

Dovezile strânse de BBC arată că autorităţile din Uzbekistan au declanşat proiectul de sterilizare în masă cu doi ani în urmă. De multe ori, femeile nici măcar nu ştiu ce li se întâmplă: ajung la medic pentru un motiv sau altul, iar acolo sunt sterilizate fără să li se spună, fără să li se ceară consimţământul.

O mamă povesteşte că, luni de zile după ce a născut, sângera şi avea dureri ciudate. S-a dus la medic, iar ecografia a arătat că uterul îi fusese scos. “Mi-au spus sec: la ce îţi mai trebuie copii, nu ai deja doi?”, spune femeia

Niciuna dintre femeile cu care au vorbit jurnaliştii britanici nu a avut curajul să îşi spună numele real, dar mărturiilor lor sunt mai presus de orice îndoială şi sunt întărite de declaraţii ale unor medici. La fel, sub protecţia anonimatului. Şi e firesc într-o ţară în care tortura este un lucru firesc.

Un ginecolog din Tashkent, capitala Uzbekistanului, declară: “În fiecare an ni se prezintă un plan, iar fiecare doctor află câte femei trebuie să sterilizeze”

Alţi doi medici citaţi de BBC spun că presiunea cea mare este asupra doctorilor din mediul rural. Ei trebuie să sterilizeze şi câte 8 femei pe săptămână.

Zeci de mii de femei sterilizate

“Este vorba de zeci de mii de femei sterilizate de-a lungul şi de-a latul ţării”, spune Sukhrob Ismailov care conduce Expert Working Group, una dintre extrem de puţinele orgaznizaţii non-guvernamentale active în Uzbekistan.

În 2010, Expert Working Group a strâns dovezi potrivit cărora 80 de mii de femei au fost sterilizate într-o perioadă de 7 luni. Nu au putut spune, însă, cu precizie, câte şi-au dat consimţământul şi câte nici măcar nu au ştiut ce li s-a întâmplat. Primul caz de sterilizare forţată a fost raportat în 2005.

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan citate de BBC, programul de sterilizare e menit să ţină sub control populaţia în continuă creştere. Oficial, este vorba despre 28 de milioane de oameni, dar numprul este pus serios sub semnul întrebării în condiţiile unei emigrări în masă din 1989 şi până acum.

sursa: www.libertatea.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved