Rolul surprinzător al apendicelui a fost scos la iveală. Ce beneficiu poate avea înlăturarea acestuia – gândul
 
Mon, Nov 5th, 2018

Rolul surprinzător al apendicelui a fost scos la iveală. Ce beneficiu poate avea înlăturarea acestuia

Savanţii au găsit un indiciu că boala Parkinson poate începe nu în creier, ci în intestine, mai exact în apendice. Oamenii care au apendicele înlăturat la începutul vieţii au un risc mai mic de apariţie a acestei condiţii neurologice.

Acest organ, considerat inutil, pare să aibă un „depozit” de o proteină anormală, una care dacă ajunge în creier devine un indicator pentru boala Parkinson, scrie Medical Xpress.

Marea surpriză, conform studiilor publicate în jurnalul Science Translational Medicine, este că toţi oamenii pot avea această proteină în apendice – tineri sau bătrâni, oameni cu creiere sănătoase şi cei cu Parkinson.

„Nu spunem că apendicele trebuie înlăturat”, a precizat Viviane Labrie, autoarea principală a studiului de la Van Andel Research Institute din cadrul University of Michigan.

Există multe persoane care nu mai au apendice, dar tot dezvoltă Parkinson, iar mulţi au proteina dar nu se îmbolnăvesc.

Totuşi, noul studiu arată că într-adevăr există o legătură strânsă între tractul gastrointestinal şi apariţia bolii Parkinson, dar cauzalitatea dintre cele două nu este pe deplin înţeleasă.

„Este o piesă importantă din puzzle. Este un indiciu fundamental”, a precizat Allison Willis, specialist la University of Pennsylvania, care nu a fost implicat în noul studiu, dar care studiază legătura dintre tractul gastrointestinal şi apariţia bolii Parkinson.

De asemenea, studiul reprezintă încă un indiciu că apendicele nu este un simplu vestigiu evolutiv care nu mai are nicio importanţă pentru organismul uman. Se cunoaşte deja că apendicele are un rol  în imunitate şi poate influenţa inflamarea intestinelor.

sursa www.descopera.ro foto Body + Soul

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved