Rusia, ‘prima’ sursă de îngrijorare în Europa – gândul
Fri, Apr 12th, 2013

Rusia, ‘prima’ sursă de îngrijorare în Europa

 

Rusia va continua să fie ‘prima sursă de îngrijorare’ în Europa în anii care vin, a estimat joi generalul american Philip Breedlove, desemnat să preia conducerea forţelor militare americane şi NATO în Europa (SACEUR), transmite AFP.

‘Rusia va rămâne prima sursa de îngrijorare în regiune până în 2020, datorită poziţiei sale geografice, resurselor sale naturale, militare şi dorinţei de influenţă regională’, chiar dacă se confruntă cu ‘slăbiciuni sistemice’, a afirmat generalul în scris, în cadrul audierii pentru confirmarea sa de către Senatul american la conducerea NATO. In opinia sa, Statele Unite şi NATO trebuie ‘să-şi arate susţinerea faţă de aliaţii lor care trăiesc în sfera de influenţă autoproclamată de Rusia’.

El a recunoscut însă că aşa-numita politică de ‘resetare’, iniţiată în 2009 de preşedintele Barack Obama în relatiile cu Moscova, a marcat o pauză de când la Kremlin a revenit Vladimir Putin. În acest context, generalul Breedlove a subliniat în faţa senatorilor necesitatea ‘de a întinde o mână’ Moscovei, în ciuda diferenţelor privind Siria sau scutul antirachetă european.

Destinat să asigure o umbrelă contra unei ameninţări balistice limitate dinspre Iran, scutul antirachetă este perceput de Rusia ca un mijloc ce poate aduce atingere securităţii sale şi potenţialului său de descurajare nucleară. ‘Continuăm să credem că o cooperare cu Rusia în domeniul apărării antirachetă ar permite îmbunătăţirea securităţii NATO şi a Rusiei la un moment dat ‘, a mai spus generalul american, potrivit căruia ‘ar trebui să se renunţe la tratarea sau considerarea Rusiei drept un duşman şi la încercarea de a o aduce la un parteneriat‘.

Dacă va fi confirmat de Senat, generalul Breedlove îl va înlocui la conducerea Saceur pe amiralul James Stavridis. Iniţial, pentru această funcţie fusese desemnat generalul de marină John Allen, fostul şef al coaliţiei internaţionale în Afganistan, dar acesta a fost nevoit să renunţe la post şi să treacă în rezervă în urma unui scandal în care a fost suspectat de trimiterea de scrisori ‘inadecvate’ femeii implicate în afacerea din jurul fostului şef al CIA, David Petraeus.

sursa: incomemagazine.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved