Rusii vor crea prima centrala nucleara plutitoare – gândul
Thu, Jul 11th, 2013

Rusii vor crea prima centrala nucleara plutitoare

 

Akademik Lomonosov, prima nava-centrala, s-ar lansa la apa in trei ani, curentul electric general fiind suficient pentru nevoile a 200.000 de oameni.

Energie electrica, termina si apa potabila, acestea sunt “produsele” pe care le va oferi prima nava-centrala nucleara din lume. Santierul Baltic, cel mai mare din Rusia, va construi o astfel de ambarcatiune pana in 2016 pentru a fi expusa la International Naval Show care va avea loc la St. Peterburg.

Akademik Lomonosov este prima nava dintr-o flota de mici dimensiuni care va deservi orasele indepartate de pe teritoriul Federatiei Ruse. Prima ambarcatiune va cantari 21.500 de tone, va avea un echipaj de 69 de persoane, dar nu va avea sistem de autopropulsie, singura modalitate de deplasare catre destinatie fiind tractarea.

Folosindu-se de doua reactoare KLT-40 modificate, Akademik Lomonosov va putea alimenta asezari cu populatii de pana la 200.000 de locuitori. Cele doua reactoare pot dezvolta 70 de MW de energie electrica sau 300 de MW de energie termica. De asemenea, nava-centrala poate produce 240.000 de metri cubi de apa potabila zilnic. 15 tari si-au exprimat interesul pentru o astfel de tehnologie, pintre acestea aflandu-se China, Indonezia si Argentina.

sursa: www.yoda.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved