Sindromul premenstrual: chinul din fiecare lună – gândul
 
Fri, Aug 8th, 2014

Sindromul premenstrual: chinul din fiecare lună

sindrom-premenstrual

Sindromul premenstrual se ascunde de multe ori în spatele unor senzații neplăcute pe care și tu le-ai întâlnit cu siguranță. Pentru ca tu și corpul tău să nu mai suferiți din cauza acestei perioade, citește mai multe în acest articol!

Îți sună cunoscut? O dată pe lună ești prost dispusă, tenul tău este iritat, te simți balonată și treci cu ușurință de la o stare la alta. Și în afară de faptul că simți că ai luat brusc proporții simți că sânii tăi te ustură și îți apar și niște coșuri când ți-e lumea mai dragă. După câteva zile de probleme cu starea de spirit și cu aspectul fizic apare și menstruația. Ceea ce tocmai ai experimentat se numește sindromul premenstrual (PMS) și apare cu câteva zile înainte de menstrauție din cauza unui dezechilibru hormonal, care-ți dă peste cap stare de spirit și felul în care arăți. Așa cum ți se întâmplă și ție pățesc și alte fete. Noi îți explicăm ce se întâmplă cu tine și cum poți combate neplăcerile.

Toate fetele suferă de PMS?
Majoritatea se plâng de aceste simptome, dar există și câteva norocoase care nu simt mai nimic. Doar 5% dintre fete ajung la doctor din cauza durerilor foarte mari. Atenție: sarea și alimentele bogate în grăsimi pot înrăutați simptomele!

De unde vine PMS?
Cauzele exacte nu sunt cunoscute. Se presupune că responsabile pentru aceste neplăceri sunt dezechilibrele hormonale. Este însă neclar dacă ele sunt provocate de estrogen sau de progesteron, sau dacă fata respectivă este sensibilă la orice variație hormonală din organism.

Ce te ajută în cazul PMS:
Te ajută dacă mănânci fructe, salată, legume și orez. Ar trebui să renunți în această perioadă la alimentele care conțin zahăr, sare sau grăsimi în exces și să bei cât mai multe lichide! Încearcă să reduci pe cât posibil situațiile care generează stres și să te odihnești suficient de mult. Te pot ajuta și diverse tratamente naturiste: preparate pe bază de vitamina B pentru nervi, medicamente cu mierlărea pentru durerile de sâni, amestecuri pe bază de pojarniță împotriva schimbărilor dese de stări sau valeriană și roiniță pentru dereglările de somn și senzațiile de neliniște interioară.

Trebuie să merg la doctor dacă am PMS?
Nu neapărat. Dar dacă ai dureri insuportabile de spate, burtă sau sâni atunci poți ruga un doctor să-ți prescrie niște medicamente. Ele nu vor înlătura total cauza dar îți vor ameliora durerile. Pentru a combate dezechilibrul hormonal poți lua anticoncepționale care vor elimina sindromul premenstrual pentru totdeauna.

Foto: Shutterstock
sursa: bravonet.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved