TEST | Ai avut deja coronavirus? Cum afli și ce trebuie să faci – gândul
Thu, Mar 26th, 2020

TEST | Ai avut deja coronavirus? Cum afli și ce trebuie să faci

Atunci când apar, simptomele Covid-19 variază, fiind probabil ca foarte multe persoane să se fi infectat cu virusul fără să fie conștiente de acest lucru, se arată într-un interviu al publicației britanice The Guardian.

Doi medici britanici au răspuns mai multor întrebări legate de noul coronavirus. Aceștia au vorbit despre posibilitatea ca pacientul infectat să fie asimptomatic, respectiv despre probabilitatea de reinfectare, dar și despre alte dileme care s-au aflat foarte des pe buzele oamenilor în această perioadă.

Există vreo cale de a ști dacă cineva a avut Covid-19 în trecut?

Dr William Hillmann: În acest moment, nu avem un test care să ne spună asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existența unei infecții anterioare, dar acestea nu sunt încă pregătite pentru utilizare clinică. Singura modalitate definitivă de a ști că ați fost infectat cu virusul este să faceți testul în timp ce îl aveți.

Există posibilitatea să fi avut o stare asimptomatică?

Hillmann: Coronavirusul are de fapt un spectru semnificativ de simptome, de la persoane care sunt complet asimptomatice și habar n-au că suferă de virus, la persoane cu simptome foarte ușoare, asemănătoare răcelii – nas care curge, nas înfundat, dureri în gât – la persoane cu simptome mai asemănătoare gripei – febră mare, dureri musculare, respirație îngreunată și tuse. Până la persoane cu boli severe, pe care le vedem în spital cu insuficiență respiratorie, care necesită îngrijiri la terapie intensivă. (Nota editorului: rapoartele recente sugerează că pierderea mirosului și a gustului sunt, de asemenea, semne ale infecției cu Covid-19.)

Care este procentul purtătorilor asimptomatici?

Dr. David Buchholz: În acet moment, la New York, îi testăm doar cei mai bolnavi pacienți. Deci este greu să estimăm. Cu toate acestea, a existat un studiu în Islanda, care a testat un segment mare din populația sa, iar 50% dintre persoanele care au fost testate pozitiv nu au avut simptome.

Persoanele asimptomatice sunt de asemenea contagioase?

Hillmann: O proporție semnificativă dintre cei care sunt total asimptomatici sunt contagioși pentru o parte din timp. Nu știm pentru cât timp în acest moment pentru că nu avem genul de teste disponibile pentru a detecta infecții asimptomatice.

Când oamenii au simptome, sunt contagioși. Cu o zi sau două înainte de a avea simptome, aceste cazuri sunt probabil și contagioase. Un virus se așază în organism, iar apoi se revarsă. După ce simptomele dispar, oamenii pot să fie contagioși timp de câteva zile. Avem câteva dovezi de viralizare chiar și la câteva săptămâni după dispariția simptomelor. Este greu de știut dacă acesta este virusul real, care este încă capabil să infecteze pe cineva sau dacă acesta este virusul mort rămas în organism.

Ar trebui să se comporte diferit cineva care se gândește că ar fi putut avea virusul, dar  nu știe sigur?

Buchholz: Toți trebuie să fim modele pentru cei din jur. Dacă suntem cu toții împreună, ar trebui să aplicăm distanțarea socială.

Hillmann: Nu există nicio modalitate reală de a ști în acest moment cine l-ar fi putut avea, cu excepția cazului în care sunteți simptomatic. Continuați să faceți toate acele lucruri pe care ar trebui să le faceți cu toții în acest moment: distanțarea socială și igiena mâinilor.

Dacă cred că am avut virusul, am o obligație etică să le spun oamenilor cu care am intrat în contact? Chiar dacă s-ar putea să fi fost de fapt o răceală?

Buchholz: Absolut. Sunt în New York, și cu siguranță virusul a fost prezent în această comunitate de dinainte să se știe. Deci, da, i-aș spune fiecărui membru al familiei și prietenior apropiați.

Dacă am avut virusul, pot să mă infectez din nou?

Buchholz: Nu există nicio dovadă că o persoană ar fi avut virusul de mai multe ori. Cineva cu un sistem imunitar normal, care poate reacționa la virus și se poate insănătoși, ar trebui să aibă imunitate destul de mult timp, cel puțin un an, dacă nu pe viață.

sursa www.gandul.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved