Tot ce trebuie să știi despre prima vizită la ginecolog – gândul
Fri, Aug 8th, 2014

Tot ce trebuie să știi despre prima vizită la ginecolog

ginecolog

Pentru multe fete, vizita la ginecolog înseamnă ruşine, teamă, necunoscut. Oare de ce ne sperie atât de tare?

De ce este bine să mergi la ginecolog

Cu toate că vizita la ginecolog ar trebui să fie una firească, la fel ca aceea la stomatolog sau la medicul ORL, pentru multe fete și chiar femei ea rămâne un subiect delicat. De aceea, în ciuda unor simptome care le dau de înţeles că există o neregulă în funcţionarea organismului lor, ele ezită adesea să se prezinte la cabinetul ginecologic. Din păcate, această amânare duce, de multe ori, la complicaţii care îşi pot pune amprenta asupra întregii vieţi a femeii.

Când este bine să mergi la ginecolog

Din momentul începerii vieţii sexuale, prezenţa în cabinetul ginecologic ar trebui să fie una obişnuită, de preferat o dată sau de două ori pe an. În plus, ori de câte ori sesizezi o modificare ciudată sau dureroasă la nivelul organelor sexuale, este indicat să te prezinți cât mai timpuriu la medic.

Simptome care ar trebui să-ţi dea de gândit

– dureri menstruale severe;
– secreţii vaginale urât mirositoare;
– dureri în timpul actului sexual;
– sângerări între menstre;
– mâncărimi şi/sau arsuri vaginale etc.

De obicei, în afara perioadei de menstruaţie, te poți prezenta pentru consultul ginecologic în orice moment al lunii. Medicii recomandă însă ca ideală perioada imediată încetării menstrei, mai precis după 4-5 zile.

Cum te pregăteşti pentru vizita la ginecolog

Din punct de vedere psihic, este bine să priveşti consultaţia ca pe una perfect firească, de care nu trebuie să te jenezi. Dacă te vei prezenta la medic cu această atitudine, cu siguranţă vei fi mai relaxată şi consultaţia va decurge mai uşor. Iar dacă crezi că aşa vei fi mai relaxată, mergi la un medic ginecolog femeie sau la un medic care să-ţi fi fost recomandat de o prietenă.

Din punct de vedere fizic, în afara duşului zilnic, nu trebuie întreprinse măsuri suplimentare de igienă intimă. Însă, este foarte important de ştiut că medicii recomandă a se evita:
– spălăturile vaginale sau tratamentele cu ovule ori unguente vaginale, cu 48 de ore înainte de consultaţie;
– contactul sexual, cu 24 de ore înainte de consultaţie.

Ce presupune o consultaţie ginecologică

În mod normal, consultaţia ginecologică ar trebui să înceapă cu o discuţie prin care doctorul să afle care sunt motivele ce te-au determinat să te prezinţi la cabinet, mai ales dacă există motive speciale. Este foarte important ca relaţia medic – pacient să fie una bazată pe respect reciproc. De aceea, în timpul consultaţiei, el/ea va evita, pe cât posibil, să vorbească la telefon sau să abordeze alte subiecte de conversaţie decât cele privitoare la problema ta medicală.

IMPORTANT!

Pentru consultaţia ginecologică propriu-zisă, te vei dezbrăca după un paravan special amenajat în cadrul cabinetului. De obicei, ţi se va cere să te dezbraci de la jumătate în jos, consultaţia ginecologică neincluzând, aşa cum ar fi normal, şi o consultaţie a sânilor. Însă, în unele cabinete, ţi se va cere să te dezbraci de tot şi ţi se va da un halat special. După ce te-ai dezbrăcat, consultaţia nu ar trebui să se lase aşteptată, ca să nu-ţi sporească astfel senzaţia de disconfort. Deşi puţini medici practică acest gen de consultaţie, ar fi indicat, mai ales în cazul pacientelor mai fricoase, să li se explice ce proceduri medicale urmează să efectueze.

După încheierea consultaţiei, medicul îţi va comunica rezultatele şi, în eventualitatea prescrierii unui tratament, de ce a ales acest tip de tratament şi ce urmăreşte prin acesta. De asemenea, el este obligat să-ţi precizeze dacă există efecte secundare sau reacţii adverse ale medicamentelor prescrise.

Foto: Shutterstock
sursa: bravonet.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved