Trosnitul degetelor: te-au învățat că e rău, dar hai să aflăm ce se întâmplă de fapt – gândul
Fri, Jan 12th, 2018

Trosnitul degetelor: te-au învățat că e rău, dar hai să aflăm ce se întâmplă de fapt

Se spune că dacă-ți trosnești articulațiile constant, vei ajunge să suferi de artrită, să-ți tremure mâinile etc. E vreun sâmbure de adevăr în toată treaba asta? Hai să aflăm.

Înainte de toate, hai să înțelegem exact DE CE trosnesc articulațiile atunci când ne tragem de degete sau când facem mișcări bruște.

O echipă de savanți canadieni ai Universității din Alberta s-a jucat cu articulațiile unui voluntar folosind un aparat de rezonanță magnetică (RMN) și un dispozitiv proiectat special pentru a trage de degete.

Prin articulații întâlnim lichidul sinovial, un fluid al cărui scop este să reducă pe cât posibil fricțiunea dintre oase. Timp de zeci de ani, lumea a crezut că se formează bule de aer în lichidul sinovial atunci când distanțezi brusc oasele, iar trosnitul se datorează spargerii bulelor. Explicația asta e doar parțial adevărată.

Canadienii au demonstrat că – într-adevăr – se formează niște bule de gaz în lichidul sinovial, din cauza scăderii bruște a presiunii în zona respectivă. Trosnitul se aude nu pentru că balonașul ar pocni, ci pentru că se formează. E ca atunci când ai o ventuză lipită pe geam, tragi brusc de ea și auzi sunetul ăla specific. Balonașul rămâne în lichidul sinovial vreo 20 de minute și abia după ce dispare îți poți trosni încheieturile din nou.

„Dacă ai spălat vreodată farfurii de sticlă, știi că e greu să le separi când sunt ude. Pelicula de apă dintre ele creează o forță de rezistență care trebuie învinsă”, spune Gregory Kawchuk, liderul echipei. Cam același lucru se petrece în articulații.

OK, dar există consecințe negative pe termen lung? Dr. Donald Unger a demonstrat pe propria piele că nu. Timp de 60 de ani, bărbatul și-a trosnit doar degetele de la mâna stângă pentru a dovedi că obiceiul ăsta n-are nicio legătură cu artrita. Într-adevăr, articulațiile de la ambele mâini erau în stare perfectă și după 60 de ani, iar experimentul i-a adus doctorului Premiul Ig Nobel pentru Medicină (gală care recompensează descoperirile științifice ridicole la prima vedere, dar care te pun pe gânduri ulterior).

Pe scurt, poți să-ți trosnești degetele liniștit. Nu se întâmplă nimic rău.

Sursa: Noizz.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved