Ultimul discurs al lui Barack Obama: 10 citate care ne inspira – gândul
Thu, Jan 12th, 2017

Ultimul discurs al lui Barack Obama: 10 citate care ne inspira

Pe data de 10 ianuarie, poporul american a ascultat ultimul discurs al lui Barack Obama. Cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii a tinut un speech emotionant la Chicago, orasul in care in urma cu opt ani sarbatorea alegerea sa in fruntea Casei Albe, scrie harpersbazaar.com.

Primul presedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii a vorbit in fata poporului american cu zece zile inainte ca succesorul sau, Donald Trump, sa fie investit in functia de presedinte.

Ultimul discurs al lui Barack Obama a fost si cel mai emotionant, acesta reusind cu greu sa isi abtina lacrimile in timp ce a vorbit pentru ultima oara in calitate de presedinte. Fiind coplesit de emotii, Barack Obama a izbucnit in lacrimi in fata a 18.000 de persoane, iar imaginile au devenit virale pe internet.

Ultimul discurs al lui Barack Obama: 10 citate care ne inspira

1. “Trebuie sa intelegeti, democratia nu inseamna uniformitate. Predecesorii nostri s-au luptat si au facut compromisuri si se asteapta ca acelasi lucru sa il facem si noi. Dar ei au stiut ca democratia nu necesita un simt de baza al solidaritatii – este ideea sa luptam impreuna, in ciuda diferentelor dintre noi; trebuie sa fim un intreg.”

2. “In aceasta seara, e randul meu sa adresez multumiri. In fiecare zi am invatat de la voi. Am devenit un presedinte mai bun si un om mai bun datorita voua.”

3. “Daca sunteti dezamagiti de alesi, apucati-va sa strangeti semnaturi si candidati voi insiva. Iesiti la rampa. Incercati. Perseverati.”

4. “Inimile noastre trebuie sa se schimbe. Nu intelegi cu adevarat o persoana pana nu privesti lucrurile din perspectiva sa, pana nu te pui in pielea sa.” (A facut referire la personajul Atticus Finch din romanul “Sa ucizi o pasare cantatoare”).

5. “Constitutia noastra este un remarcabil cadou. Dar este doar o bucata de hartie. Nu are nicio putere proprie. Noi, oamenii, avem putere – cu participarea noastra la alegeri si cu deciziile pe care le luam, indiferent daca luptam sau nu pentru libertatea noastra. Indiferent daca respectam sau nu statul de drept. America nu este un lucru fragil. Dar victoria noastra in lupta pentru libertate nu este asigurata.”

6. “Michelle, in ultimii 25 de ani mi-ai fost nu doar sotie si mama copiilor mei, ci si cea mai buna prietena. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut si l-ai personalizat cu gratie, hotarare, stil si buna dispozitie. Ai transformat Casa Alba intr-un loc deschis tuturor. Iar noua generatie va ridica stacheta mai sus pentru ca te-a avut pe tine drept model. Ma faci sa fiu mandru. Faci tara sa fie mandra de tine.”

7. “Revine fiecaruia dintre noi datoria sa fim gardienii democratiei; sa imbratisam aceasta sarcina cu bucurie si sa continuam sa imbunatatim aceasta mare natiune. Diferentele noastre anterioare ne-au facut sa impartim cu totii acelasi titlu: cetateni.”

8. “Malia si Sasha, dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viata mea, cel mai mandru sunt de faptul ca sunt tatal vostru.”

9. “A fost o onoare sa fiu in serviciul vostru. Nu ma voi opri aici. Voi continua. Voi ramane alaturi de voi, in calitate de cetatean, tot restul vietii mele. Acum insa, fie ca sunteti tineri, fie ca aveti sufletele tinere, va mai cer un lucru, in calitate de presedinte al vostru – acelasi lucru pe care vi l-am cerut cand v-am rugat sa aveti incredere in mine, acum opt ani. Va cer sa credeti. Nu in capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci in a voastra.”

10. “Va cer sa aderati la credinta noastra scrisa in documentele noastre de baza. Va cer sa credeti in sunetele si cuvintele pe care le-au spus in soapta cei care au defilat pentru dreptate inaintea noastra. Va cer sa credeti in cei care au infipt steaguri pe campurile de lupta sau pe luna. Va cer sa credeti in fiecare poveste americana care nu a fost inca scrisa si sa spuneti: Da, putem. Da, am fost acolo”. 

sursa: www.andreearaicu.ro, Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
... ...
All Rights Reserved