Vă doresc o astfel de bătrânețe. Învățăturile franțuzoaicei Jeanne Louise Calment – gândul
Fri, Aug 10th, 2018

Vă doresc o astfel de bătrânețe. Învățăturile franțuzoaicei Jeanne Louise Calment

Jeanne Louise Calment – franțuzoaica considerată cea mai longevivă persoană care a trăit vreodată pe Pământ, a cărei dată de naștere și de moarte sunt documentate. A stabilit un record mondial pentru speranța de viață – 122 ani și 164 de zile. Se pare că sorții i-a plăcut modul în care trăiește Madame Calment.

Este cunoscută ca singura persoană care a atins vârsta de 120 de ani. De-asemenea a primit titlul de „cea mai bătrână persoană din istorie” .

Când a fost construit turnul Eiffel, Calment avea 14 ani. În acea perioadă se întâlnea cu Van Gogh. „Era murdar, prost îmbrăcat și sumbru” – spunea ea despre artist într-un interviu în 1988, când acesta a împlinit 100 de ani.

La 85 de ani a practicat scrima, la 100 de ani – a mers cu bicicleta. La 114 ani a jucat în film, la 115 ani a suferit o intervenție chirurgicală pe șold, la 117 ani a renunțat la fumat, dar nu pentru că nu se simțea bine, ci pentru că aproape își pierduse vederea, îi era neplăcut de fiecare dată să roage pe cineva să-i aprindă o țigară.

Femeia, care la 90 de ani nu avea moștenitori, a semnat un contract cu un avocat de 47 de ani, care avea să moștenească casa bătrânei pentru că îi plătea în fiecare lună ratele la bancă. Costul casei era aproape echivalent cu suma plătită timp de 10 ani.

Dar soarta nu i-a zâmbit bărbatului, pentru că nu doar că a plătit timp de 30 de ani ratele, dar a și murit la vârsta de 77 de ani, iar plățile pe care trebuia să le mai facă i-au revenit văduvei lui.

Madame Calment și-a păstrat claritatea minții până în ultimele zile ale vieții. Când a fost întrebată, la cea de-a 120 aniversare, cum vede viitorul, bătrâna a dat un răspuns genial: „Foarte scurt”.

Citatele și regulile de viață ale lui Jeanne Louise Calment:

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved