10 diferențe între oamenii deștepți și cei inteligenți – gândul
Thu, Jun 28th, 2018

10 diferențe între oamenii deștepți și cei inteligenți

Trebuie să înțelegi că există o diferență clară între o persoană deșteaptă și una inteligentă.

Ce reprezintă o persoană deșteaptă?

Un om deştept este o persoană care a învăţat şi priceput nişte lucruri pe care le poate aplica astfel încât să rezolve problema sau să obţină rezultatul corect. Ca să fac o analogie cu şcoala, un elev deştept învaţă teorema lui Pitagora, o aplică într-un triunghi dreptunghic şi obţine rezultatul corect, rezolvând problema de geometrie. Un elev deştept la matematică rezolvă majoritatea problemelor de matematică, dar nu şi pe cele de olimpiadă judeţeană/naţională.

Un om inteligent este o persoană care (uneori fără să fi învăţat lucruri) rezolvă probleme şi obţine rezultate fără să aibă resurse sau informaţii suficiente, bazându-se pe intuiţie, fler. Tot o analogie cu şcoala, un elev inteligent învaţă teorema lui Pitagora, o aplică într-un triunghi dreptunghic şi constată că nu are suficiente informaţii pentru a descurca hăţişul de figuri geometrice al unei probleme complexe. Aşa că se prinde că trebuie să-şi găsească singur restul informaţiilor, trasează prin vârful triunghiului dreptunghic o paralelă la catetă şi astfel, datorită unei construcţii ajutătoare, rezolvă problema.

Mai multe tipuri de inteligență

Există mai multe tipuri de inteligență, iar măsurarea IQ-ului face referire doar la abilitatea intelectuală. Să vedem care sunt aceste tipuri de inteligență:

1. Inteligență lingvistică reprezintă ușurință în exprimarea şi perceperea nuanțelor limbajului verbal, abilitatea de a învață limbi străine și de a folosi limbajul în atingerea unor obiective dar și abilitatea de a folosi eficient limbajul pentru a te exprimă teoretic și poetic.

2. Inteligență logico-matematică presupune capacitatea de a elabora raționamente, de a recunoaște și folosi scheme şi relații abstracte.

3. Inteligență spațială presupune capacitatea de a gândi în imagini, de a-și reprezenta în imagini informaţiile.

4. Inteligență muzicală reprezintă abilitatea de a recunoaște și de a gândi în sunete, ritmuri, melodii şi rime, a fi sensibil la ton, la intensitatea, înălțimea și timbrul sunetului, abilitatea de a recunoaște, crea şi reproduce muzică, folosind un instrument sau vocea.

5. Inteligență chinestezică implică utilizarea cu eficientă a mișcărilor corporale, abilitatea mentală de a coordona mișcările corpului, fizicul și mentalul aflându-se în strânsă legătură.

6. Inteligență intrapersonala se referă la înțelegerea propriei persoane.

7. Inteligență interpersonală se referă la înțelegerea celorlalți și te ajută să fii sociabil.

Deci, care sunt diferențele clare, între persoanele deștepte și cele inteligente?

1. Persoanele deștepte, rezolvă probleme, dar nu le înțeleg complet.

2. Persoanele deștepte pot răspunde prompt la întrebări, însă nu le aprofundează.

3. Persoanele inteligente au o abilitate naturală, nu și-o formează, așa cum o fac persoanele deștepte.

4. Persoanele inteligente se folosesc mai mult de instinct.

5. Persoanele deștepte au o educație dusă la un nivel superior.

6. Persoanele deștepte învață mai mult, decât cele inteligente.

7. Persoanele inteligente nu au nevie de studiu, uneori.

8. Persoanele inteligente învață mult, din propriile experiențe.

9. Persoanele inteligente sunt mai creative.

10. Persoanele inteligente preferă experiențele directe.

sursa secretele.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved