5 tipuri de alunite periculoase. Nu le trata cu indiferenta! – gândul
Sun, Feb 25th, 2018

5 tipuri de alunite periculoase. Nu le trata cu indiferenta!

Vremea in care alunitele erau considerate un semn de frumusete incepe sa apuna treptat. Specialistii ne atrag tot mai des atentia asupra mai multor tipuri de alunite periculoase, punand accent pe faptul ca acestea sunt principalul factor de risc al cancerului de piele.

Dermatologii le recomanda, in special persoanelor care sunt predispuse la aparitia alunitelor, sa efectueze un consult anual. In cazul prezentei unor semne mai suspecte, este indicat un control la 3-6 luni pentru a depista din timp o posibila problema de sanatate.

Specialistii de la webmd.com ne invata cum sa depistam cele mai multe tipuri de alunite periculoase.

Cum recunosti aceste tipuri de alunite periculoase?

Cand incerci sa detectezi tipuri de alunite periculoase, trebuie sa fii atenta la cateva caracteristici ce pot reprezenta un semnal ca trebuie sa mergi la un consult de specialitate. Totusi, chiar daca recunosti unele dintre semnele de mai jos, nu te panica inainte sa te consulti cu un specialist in domeniu.

Asadar, iata ce tipuri de alunite periculoase trebuie sa examinezi cu atentie:

  1. Alunitele asimetrice

Daca jumatatea unei alunite nu se potriveste cu cealalta, este cazul sa ceri sfatul unui dermatolog.

  1. Alunitele cu marginile neregulate

Alte semne la care este indicat sa fii atenta atunci cand examinezi o alunita sunt marginile acesteia. Daca nu sunt bine delimitate, iti recomandam sa mergi la un consult de specialitate.

  1. Alunitele care nu au o culoare uniforma

Si alunitelor ce nu sunt pigmentate uniform, ci au umbre de pigment maro, este indicat sa li se acorde atentie. Riscurile cresc mai ales daca schimbarea a intervenit pe parcurs, nu a fost asa de la aparitie.

  1. Alunitele cu diametrul mai mare de 6 mm

Printre tipurile de alunite periculoase se numara si cele cu diametrul mare. Acestea prezinta un risc crescut in special daca sunt lezate.

  1. Alunitele al caror aspect se schimba repede

Unul dintre principalele semne care iti indica faptul ca ai unul dintre aceste tipuri de alunite periculoase este evolutia acestora. Fii atenta la orice modificare ce tine de culoare, dimensiune si forma. De asemenea, nu neglija nici senzatia pe care o ai cand atingi o alunita. Daca simti sensibilitate la nivelul ei ori daca sangereaza, cel mai bine este sa te prezinti la un consult de specialitate.

Cum poti reduce riscul aparitiei alunitelor?

• evita sau limiteaza timpul de expunere la soare (atentie la intervalul orar 10 – 16);
• foloseste intotdeauna lotiune de plaja cu factor de protectie de minimum 30;
• poarta haine si accesorii care sa te protejeze de radiatiile UV;
• examineaza des aspectul alunitelor;
• evita bronzarea la solar.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved