Afectiunea in care mintea lucreaza impotriva ta – gândul
Thu, Jan 4th, 2018

Afectiunea in care mintea lucreaza impotriva ta

Filmul „O minte frumoasa” cu Russell Crowe in rolul principal, prezinta povestea matematicianului castigator al Premiului Nobel, John Forbes Nash, care se scufunda intr-o lume fictiva in care lucreaza impreuna cu serviciile secrete pentru descifrarea unor coduri secrete.

Desi „estetizata”, viata lui Nash a fost afectata serios de schizofrenia paranoida, care s-a reflectat in lucrarile sale, una dintre ele sugerand faptul ca exista o competitie continua intre oameni, inclusiv in interiorul familiei, membrii ei incercand continuu sa se submineze reciproc.

Schizofrenia

Desi cazul matematicianului genial nu reprezinta regula, este un exemplu foarte bun pentru a intelege cum functioneaza schizofrenia si cum anume pot fi ajutati cei care sufera din cauza ei. Este o tulburare profunda a personalitatii ce ajunge sa puna stapanire pe viata suferindului, care nu se mai poate desfasura in mod normal.

Numele a fost la randul sau foarte bine ales, pornind de la doua cuvinte grecesti, „schizein” – a imparti si „phren”- minte, per total insemnand „minte impartita”.

Simptomele schizofreniei sunt de obicei usor de observat de catre suferind: are halucinatii, aude voci, gandirea si vorbirea devin dezorganizate.

Primele simptome s-ar putea sa nu fie observate din jur, mai ales ca natura lor este de obicei legata de o posibila persecutare. Persoana in cauza ajunge sa creada ca toti cei din jur comploteaza pentru a-i face rau sau a-l controla, tesand o intreaga poveste in jurul vocilor si halucinatiilor.

Insa vorbirea dezorganizata, uneori neinteligibila si imposibilitatea de a executa sarcini simple ar trebui sa le dea de gandit apropiatilor, care trebuie sa caute ajutor pentru cel afectat, fiind putin probabil ca initiativa sa vina din parte sa. In general, schizofrenia afecteaza persoane tinere, de pana in 30 de ani, multi adolescenti suferind din cauza sa. Desi in mod clar nu orice adolescent cu un comportament deosebit sufera de ceva anume, fiind vorba doar de o diferenta de perceptie a parintilor, atunci cand acesta se izoleaza complet, petrece foarte mult timp singur si vorbeste putin si fara sens, exista sanse destul de mari ca ceva sa fie in neregula. Este foarte important ca cel afectat sa nu fie lasat singur sau sa fie criticat. Sustinerea prietenilor si familiei s-a dovedit a avea un efect foarte puternic in refacerea unei persoane. Terapiile care ofera discutii relaxate, in care participantii se pot pune in pielea celuilalt, activitatile calmante si implicarea unui terapeut specializat au facut ca schizofrenia sa poata fi controlata, iar suferinzii si-au putut relua viata. Desigur, si medicatia este extrem de importanta, medicamentele antipsihotice fiind recomandate in majoritatea cazurilor. Insa din pacate, acestea vin insotite de efecte secundare destul de grave, precum cresterea in greutate sau marirea sanselor de a face diabet. Pentru cei care vor sa le evite cu orice pret, se pot prepara solutii speciale, cu efecte mai slabe, insa care tin situatia sub control.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa