Ce se întâmplă în corpul tău cât ești răcit și de ce te simți atât de rău – gândul
Mon, Feb 19th, 2018

Ce se întâmplă în corpul tău cât ești răcit și de ce te simți atât de rău

Trăim în vremuri de răceală generală și e de ajuns să te uiți în jurul tău să observi câți oameni tușesc sau și-au luat day-off din cauză că nu s-au simțit bine. Poate ai fost și tu unul dintre ei până de curând sau poate ești chiar acum (sau vei fi), nu?

Răceala este prietena tuturor, genul ăla care-ți vine în vizită fie că ești gata să o primești sau nu. Își face simțită prezența într-un mod evident, pe care tind să cred că-l știi foarte bine – febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare sau de cap. Oh, all that joy!

Însă, ce se întâmplă mai exact în corpul tău cât răceala îl domină și de ce te simți atât de nașpa?

Un cercetător din cadrul Universității de Medicină din Conneticut se axează fix pe aceste lucruri și modul în care organismul luptă pentru a da răceala afară. Hai să vedem despre ce e vorba:

Cum se instalează răceala în corp

Virusul provoacă o infecție în tractul respirator, nas, gât sau plămâni. El poate fi inhalat sau transmis, cel mai adesea cu ajutorul degetelor pe care le duci la gură, ochi sau nas.

Virusul călătorește apoi pe tractul respirator și se leagă de celulele epiteliale, unde, odată ajuns în interiorul acestora, începe să deturneze mecanismul de fabricare al proteinelor din celule, pentru a-și fabrica propriile proteine virale și a crea și mai multe particule virale.

Odată ce particulele virale mature s-au produs, ele vor fi lansate din celulă și se vor duce către celulele adiacente.

Practic, majoritatea simptomelor răcelii sunt provocate de modul în care sistemul imunitar răspunde la virus.

Organismul întră în starea de “luptă” împotriva “invadatorilor”, așa că celulele sistemului imunitar sunt “recrutate” și trimise în locul unde se înmulțește virusul. Cu ajutorul moleculelor, ele trimit semnale în corp, instalează starea de alertă și pun în mișcare sistemul imunitar. Scopul? Atacarea virusului înainte de a afecta celulele noi!

Limfocitele T sunt de multe ori numite “soldați” – atunci când recunosc virusul, ele încep să se înmulțească în jurul ganglionilor limfatici din jurul plămânilor și gâtului, iar asta poate provoca umflături și dureri în aceste zone.

După câteva zile, ele se mută în zona plămânilor pentru a ataca celule infectate cu virus, iar asta poate provoca bronșită, așa că-ți va veni mai greu să respiri.

În această luptă – sistem imunitar vs virusul răcelii, mucusul din plămâni provoacă tusea pentru a elibera căile respiratorii.

Atunci când celulele T nu funcționează cum trebuie, din cauza vârstei sau a tratamentelor cu imunosupresoare, virusul nu dispare atât de repede, infecția persistă, iar plămânii pot fi afectațid estul de rău. Așa poate apărea pneumonia bacteriană, iar asta poate duce la moarte.

De ce te doare capul în timpul răcelii

Pentru a combate răceala cum trebuie, moleculele produse de sistemul imunitar în plămâni – citokinele, numite și imunohormoni – intră în sânge, iar asta poate duce la complicații.

Spre exemplu, interleukinele de tip 1 sunt activate – ele sunt vitale pentru formarea celulelor T care luptă cu virusul, dar în același timp afectează și hipotalamusul (termostatul corpului), iar asta rezultă prin febră și dureri de cap.

Apropo de febră, ea devine periculoasă atunci când depășește 40 de grade, drpet urmare trebuie atent supraveghiată.

Nu este deloc plăcut să fii răcit și să te doară toate. Parcă abia în momente de astea conștientizezi cât de importantă e sănătatea. Însă, până să te panichezi complet, fii sigur că tot ceea ce-ți transmite corpul e mesajul că sistemul tău imunitar luptă!

Sursa: Noizz.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved