Ce spun oamenii de stiinta despre cum sa treci peste despartiri fara sa suferi – gândul
Mon, Jan 22nd, 2018

Ce spun oamenii de stiinta despre cum sa treci peste despartiri fara sa suferi

Exista o metoda stiintifica care te poate ajuta sa treci peste despartiri, aplicand cele mai bune strategii de a vindeca o inima ranita.

Uneori, despartirile sunt inevitabile. Oricat de mult dor, trecem prin ele. Exista insa si cateva metode care te ajuta sa treci peste despartiri, cu cat mai putine efecte secundare dureroase.

Despartirea vine la pachet cu multe emotii: furie, tristete, rusine, uneori probleme de sanatate, insomnii, depresie, “sindromul inimii frante”. Severitatea simptomelor depinde de intensitatea sentimentelor si de cat de traumatica este despartirea in sine.

Pasiunea, intimitatea si angajamentul pot interactiona in moduri diferite, spune psihologul Robert J. Sternberg. Din aceste interactiuni, cele mai cunoscute sunt infatuarea (iubirea pasionala) si atasamentul (iubirea tip parteneriat).

Cuplurile romantice pot evolua si pot trece prin mai multe etape diferite in timpul unei relatii. Iubirea pasionala este intalnita adesea la inceputul relatiei, iar cea mai linistita in partea a doua a relatiei. Fapt ce confirma teoria conform careia durerea emotionala este diversa.

Specialistii de la Psychology Today sustin ca durerea pe care o resimtim dupa o despartire poate dura in timp si poate varia ca intensitate. Si tot ei propun cateva strategii ce te pot ajuta sa te vindeci mai usor. Aceste strategii rezulta din cercetarile din domeniul neurostiintei si pot fi eficiente, acolo unde alte incercari au esuat.

Cum spune stiinta sa treci peste despartiri mai usor

Revalorificarea negativa a relatiei de cuplu ce s-a incheiat

Focuseaza-te pe defectele fostului partener si astfel poti reduce intensitatea sentimentelor de iubire. Te poate ajuta si sa te gandesti la ceea ce NU era relatia de cuplu: de exemplu, nu aveati un viitor, nu erati suficient de maturi.

Dezavantajul acestei metode este ca focusandu-te pe aspectele negative, poti sa te simti mai degraba mai rau decat mai bine pe termen scurt. Pe termen lung insa, este o metoda buna cand treci peste despartiri.

Conform studiilor psihologilor, ca sa treci peste despartiri, functioneaza urmatoarele intrebari:

  • Ce obicei enervant avea fostul tau iubit?
  • Gandeste-te la o fapta lipsita de respect a ex-ului tau
  • Rememoreaza lucrurile spuse de fostul iubit care te-au ranit.

Accepta-ti emotiile

Specialistii te sfatuiesc sa inveti sa accepti emotia care vine la pachet cu despartirea. Sa inveti sa accepti ca mai ai sentimente pentru fostul iubit, de exemplu, fara sa te judeci prea aspru. Pentru a revalorifica emotia, foloseste propozitii precum:

  • Multi oameni sunt inca indragostiti de fostele iubiri
  • Este in regula sa iubesti un fost partener
  • Este normal sa ai sentimente de iubire.

Alege metode de a-ti distrage atentia de la despartire

Pentru multi oameni, cea mai buna metoda de a trece mai departe este sa gaseasca alte activitati care sa le ocupe timpul si mintea.

Un volum de munca mai mare, un hobby nou, maratoane de filme sau seriale – orice distragere a focusului de la problema reala poate ajuta, pe termen scurt.

Si totusi. aceasta metoda te ajuta sa treci peste despartiri si pe termen lung, intrucat in timp, cat te “mentii ocupata”, viata va merge mai departe.

Pentru metoda distragerii atentiei, psihologii au folosit in studii fraze ajutatoare precum:

  • Care este cantecul tau preferat. De ce?
  • Care este cel mai bun prieten al tau? De ce?

Psihologii citati de Psychology Today sustin ca metoda revalorificarii negative a sentimentelor de iubire ii ajuta pe aceia care inca sunt indragostiti de fostii parteneri. Tot psihologii au ajuns la concluzia ca oamenii raspund mai bine la ultimele doua metode, dupa ce o aplica pe prima, intrucat aceasta are rolul de a desensibiliza emotiile.

Specialistii recomanda sa folosesti revalorificarea negativa a emotiilor ca sa reduci sentimentele de iubire cand treci peste despartiri. Aceasta metoda te ajuta si sa nu te implici in relatii toxice ca sa uiti de fostul partener.

Concluzia este ca, atunci cand vrei sa treci peste despartiri, exista solutii care te pot ajuta, metode pe care le poti invata, pe care ti le poti impune sa suferi mai putin si sa mergi mai departe fara traume sau efecte nedorite ce iti pot marca alegerea partenerilor pe mai departe.

sursa www.andreearaicu.ro  Foto: Guliver

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa