Cel mai dureros lucru pe care-l simți atunci când vorbim de despărțire – gândul
Sun, Jan 21st, 2018

Cel mai dureros lucru pe care-l simți atunci când vorbim de despărțire

Respingerea doare și nu-i deloc un sentiment plăcut, însă lucrurile devin și mai dramatice pentru suflet atunci când ești refuzat din motivele – pentru că partenerul tău a găsit pe cineva mai bun sau, să zicem, ai pierdut un job din cauza unui candidat mult mai bine pregătit decât tine.

Un nou studiu realizat de Universitatea Cornell și publicat în Personality and Social Psychology Bulletin a analizat cele două tipuri de respingere.

În primul, altcineva a fost ales în detrimentul tău. În cel de-al doilea, nu este vorba despre altcineva; lucrurile pur și simplu n-au mers din alte motive, cum ar fi faptul că unul dintre voi a vrut mai mult timp singur.

“Chiar și cei mai norocoși dintre noi nu vor fi aleși în job-urile, legăturile amoroase sau prieteniile pe care și le doresc. Și cum nimănui nu-i place să fie respins, aceste respingeri variază și unii se simt mai rău decât alții”, se arată în studiu.

Pentru a vedea care dintre respingeri doare mai tare, cercetătorii au făcut 4 experimente unde au implicat peste 600 de persoane.

În primul, bărbații au făcut parte dintr-un grup unde două femei lucrau în secret cu cercetătorii. O femeie a primit un puzzle de rezolvat și i s-a spus că poate alege un partener să o ajute. Uneori a ales cealaltă femeie, alteori a ales să lucreze singură.

Celelalte trei experimente au testat cum se comportă oamenii în grupuri mai mari, atunci când își aduc aminte cum au fost respinși sau cum și-au imaginat diverse scenarii prin care vor fi respinși.

În fiecare dintre experimente, oamenii au spus că s-au simțit mai rău atunci când altcineva a fost ales în locul lor, în comparație cu situațiile în care nu i-a ales nimeni.

“Asta se întâmplă deoarece astfel de respingeri cresc nivelul de excluderi și ne fac să ne simțim ca și cum nu aparținem nimănui”, se mai arată în studiu.

Partea interesantă este că atunci când oamenii din grup nu au înțeles motivul pentru care au fost respinși, ei au început să presupună și să se comporte ca și cum ar fi fost deja respinși din cauza unei alte persoane.

Chiar dacă a fost un proces dureros, oamenii care au fost respinși au început să caute și mai multe informații, astfel încât să înțeleagă mai bine motivele pentru care li s-a întâmplat asta.

Au început să se simtă mai fericiți atunci când au aflat că n-au fost respinși pentru altcineva, iar asta pentru că astfel de situații aduc un rival în schemă, ar persoanele implicate în scenariile astea simt că au parte de o dublă-respingere.

Studiul a descoperit și o serie de sfaturi practice pentru cineva care are de făcut o respingere, fie că vorbim de una amoroasă sau de una profesională.

În primul rând, ar fi bine să-i spui persoanei respective că nu este vorba de altcineva, însă dacă altul este cazul, atunci ar trebui să spui cât mai puține detalii despre persoana pe care ai ales-o în schimb.

Astfel de cazuri ar trebui aplicate și la joburi, spre exemplu – dacă-i spui unui candidat că nu a fost ales din cauza unui alt candidat mult mai bun, acest lucru nu-l va liniști, ci avea avea exact efectul opus.

Indicat ar fi să-l faci pe cel respins să nu se simtă complet exclus, iar dacă poți spune ceva în sensul ăsta ar fi perfect.

Nu poți evita respingerea în viața asta, iar dacă ar fi să alegem dintre două lucruri rele, este mult mai dificil de acceptat atunci când cineva este ales în locul altcuiva. Dacă nu ăsta a fost și cazul tău, atunci gândește-te că putea fi mai rău, iar asta poate te face să te simți puțin mai bine.

Sursa: Noizz.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa