Cum sa renunti la vinovatie si sa traiesti o viata implinita – gândul
Mon, Feb 5th, 2018

Cum sa renunti la vinovatie si sa traiesti o viata implinita

Daca esti genul de persoana care ia asupra ei responsabilitatea oricaror fapte, este timpul sa renunti la vinovatie. Trebuie sa incepi sa traiesti pentru tine si sa renunti la a te mai simti vinovata pentru tot, chiar si pentru ceea ce nu tine de tine.

In general, noi, oamenii ne asumam greselile proprii, le gestionam, traim cu ele, mergem mai departe. Unii dintre noi nu isi asuma nimic, niciodata. Altii isi asuma prea mult. Uneori si ce nu le apartine. Daca si tu esti genul de persoana care isi asuma tot ce se intampla ca fiind din vina ta, este timpul sa renunti si sa traiesti o viata implinita.

Nu este simplu sa incepi sa traiesti pentru tine. Si nu este simplu sa renunti la vinovatie. Insa eforturile emotionale si mintale merita, pentru ca viata ta va fi mai buna.

Persoanele care se simt vinovate adesea sunt acelea care au fost invinovatite in copilarie

Nu este un adevar absolut, insa specialistii Love Panky sustin ca persoanele care isi asuma vina indiferent de situatie au fost copiii carora li s-au pus in carca esecurile adultilor.

In general, adultii neasumati tind sa dea vina pe copii, pe persoanele care nu pot riposta nicicum. Este o metoda imatura, insa, des intalnita intre parintii imaturi. Din pacate, oamenii care sunt invovatiti in copilarie pentru lucruri dincolo de controlul lor ajung adultii care se auto-pedepsesc, netraindu-si viata.

O alta categorie ce se desprinde din copiii abuzati emotional sunt persoanele cu tulburari de personalitate, persoanele obsedate de control. Persoanele care trebuie sa faca lucrurile intr-un anumit fel si care nu stiu sa gestioneze situatiile departe de zona de confort, de zona planificata.

Cum sa renunti la vinovatie si sa traiesti pentru tine viata implinita la care in subconstient visezi

Daca tinzi sa iti asumi orice esec, este momentul sa renunti la vinovatie pentru a trai o viata implinita. Pentru a trai viata ta, nu o viata imprimata candva, neintentionat, de adultii care nu au stiut sa isi asume vina sau responsabilitatea. Aceste sfaturi te vor ajuta:

Incepe sa renunti la vinovatie renuntand la control

Atunci cand vrei sa controlezi cat mai multe aspecte sau lucruri din viata ta, cand esuezi, vei prelua mai multe frustrari. Trebuie sa realizezi ca nu toate se pot intampla exact asa cum vrei.

Si ca asa e normal sa fie. Nimeni nu poate controla totul. Este natural sa iti doresti ceva si sa visezi o traiectorie pe care lucrurile sa se deplaseze, insa intreaba-te daca asta este visul tau. Si invata sa renunti la vinovatie si la dorinta de a controla totul.

Incepe sa traiesti pentru tine, nu iti mai asuma greselile celorlalti

Cand ceva nu functioneaza dai vina pe tine? Atat de mult si de obsesiv incat asta iti oboseste mintea? Nu te ingrijora, oamenii care isi asuma vinovatiile celorlalti tind sa faca asta. Nu este niciodata o singura persoana sau un singur lucru “de vina”. Intotdeauna este un cumul de evenimente.

Analizeaza rational ce ai fi putut controla si ce nu. Invata sa renunti la vinovatie, invatand sa renunti la dorinta de a controla ceea ce nu este in responsabiltatea ta.

Ramai centrata pe viata ta, fii atenta la datele problemei

In loc sa ramai fixata in mintea ta supra-analizandu-ti vina, mai bine analizeaza rational faptele. Detaseaza-te emotional si incerca sa vezi lucrurile din exterior. Ce s-a intamplat mai exact?

Astfel vei vedea lucrurile asa cum sunt. Vei vedea mai departe de lucrurile care te afecteaza. Vei vedea obiectiv cine este de vina si cine nu.

Cauta ajutorul specializat, vorbeste cu cineva

A pastra totul in tine – in minte si in suflet – este o idee toxica. Daca te simti vinovata de ceva, ceva ce a afectat o persoana apropiata din viata ta, vorbeste cu acea persoana.

Este cea mai buna metoda sa renunti la vinovatie pentru ca vei observa ca totul este in mintea ta. Fii onesta si sincera si vei realiza ca tu pui presiune pe tine si ca nimeni nu te considera responsabila de ce se intampla.

Esti responsabila doar de viata ta, nu de altii

Si chiar daca exista oameni care au facut din tine scut emotional, trebuie sa te maturizezi si sa constientizezi: esti responsabila doar de fericirea ta si de actiunile tale. Deciziile tale sunt ale tale. La fel si consecintele deciziilor tale. Insa atat! Nu-ti mai asuma vietile altora, deciziile, esecurile lor.

Ca sa renunti la vinovatie, repeta-ti mereu ca esti responsabila doar de tine. Fiecare alege pentru el si fiecare traieste pentru el, si cu el. Deci, invata sa traiesti pentru tine. Sigur, poti fi empatica, insa nu te identifica cu ceilalti.

Priveste lucrurile dintr-o alta perspectiva

Si pentru ca am vorbit despre empatie, pune-te in locul celuilalt. Ai da vina pe tine daca rolurile ar fi inversate? Daca nu, atunci nu are sens sa iti asumi ceea ce nu este al tau. Atunci cand te simti vinovata pentru ceva, priveste lucrurile din alt unghi.

Pentru o viata implinita, priveste dincolo de aparente

Este posibil, de fapt, sa nu te simti deloc vinovata si sa confunzi emotiile. Ai putea simti resentimente, scarba, anxietate. Si alegi (subconstient) sa te simti vinovata ca un mecanism de auto-aparare.

O dovada de maturitate, insa, este sa digeri totul. Sa simti tot ce e de simtit. Ai voie si poti sa simti orice. In acelasi timp. Fata de oricine. Da-ti voie sa simti orice ai simti, fata de oricine. Si da-ti voie sa-ti accepti emotiile. Doar asa le vei controla.

Intreba-te ce ai fi putut face tu in situatia data

Daca incerci sa renunti la vinovatie, intreaba-te ce actiune ai fi luat in loc sa te ingrijoreze vinovatia pe care o simti. In general, oamenii care se simt vinovati usor sunt aceia care nu actioneaza.

Intreaba-te “Ce pot face acum sa remediez situatia”?. Mentalitatea aceasta te va ajuta sa iti focusezi mintea pe a actiona, a gasi solutii, nu a-ti plange de mila sau a te victimiza. Daca nu poti merge mai departe, cauta ajutorul unui terapeut, care te va sustine sa te redescoperi.

Inceteaza sa traiesti pentru altii, focuseaza-te pe nevoile tale

Intotdeauna cand te focusezi pe ceilalti, uiti de tine. Tu contezi, sentimentele tale conteaza. Invata sa nu mai preiei emotiile celorlalti. Traieste-le pe ale tale! Atunci cand le preiei pe cele ale oamenilor din jurul tau, nu mai ai energie pentru tine.

Trebuie sa iti traiesti viata, sa traiesti pentru tine. Nu este un gest egoist sa ai grija de tine. Este necesar! Lasa-i pe restul sa traiasca pentru ei.

Adu-ti aminte ca este sanatos sa iti asumi ce este vina ta, atunci cand este vina ta

Da, este normal, este in regula, este sanatos. Da-ti voie sa te simti suparata sau vinovata de greselile tale. Rezolvarea nu este sa renunti la vinovatie de tot, ci sa iti dai seama cand vina iti acapareaza viata.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa