De ce iti doresti acceptarea celorlalti: cum inveti sa gestionezi un refuz – gândul
Mon, Jan 22nd, 2018

De ce iti doresti acceptarea celorlalti: cum inveti sa gestionezi un refuz

Doresti acceptarea celorlalti atat de mult incat iti vine greu sa gestionezi un refuz? Cauti aprecierea oamenilor din teama de respingere? Invata sa NU mai experimentezi teroarea lui NU!

  • Iti doresti sa intrebi multe lucruri.
  • Iti doresti sa ceri o sansa de a colabora cu cineva.
  • Iti doresti sa fii cu cineva

Dar nu ceri. Nu intrebi. Si asta pentru ca teama de respingere te blocheaza. Pentru ca doresti acceptarea celorlalti atat de mult incat nu ai sti cum sa gestionezi un refuz.

De ce cuvantul NU, atat de scurt si inofensiv este atat de dureros, atat de greu de auzit? De ce mai bine preferam, noi, oamenii sa murim in absenta a ceea ce ne dorim, sa fim ignorati, sa fim neimpliniti decat sa auzim NU?

De fapt, atunci cand nu stii sa gestionezi un refuz, spun psihologii de la The Book Of Life, iti doresti acceptarea celorlalti atat e mult incat mai bine eviti sa auzi opusul: acela ca NU esti cum trebuie. Ca esti dezgustator, inadecvat, imperfect.

Alegerea cuvintelor nu e intamplatoare si daca si tu esti dominata de teama de respingere vei percepe aproape visceral adjectivele de mai sus. De altfel, majoritatea dintre noi avem o imagine de sine “dezgustatoare”. Suntem distrusi, plini de defecte, ne facem de ras, avem prea multe slabiciuni.

Acesta este repertoriul daca doresti acceptarea celorlalti atat de mult incat nu poti auzi NU. Atunci cand ai stima de sine scazuta, aceasta imagine de sine negativa se activeaza cand oamenii te refuza. Si astfel nu auzim, de fapt, un refuz. Auzim:

  • Esti arogant!
  • Esti de ras!
  • Esti defect!
  • Esti imperfect!
  • Esti nedorit!
  • Esti penibil!

Da, mintea noastra ne poate face asta. Ne poate facem sa fugim de NU. Mai bine sovaim in loc sa intrebam sau sa cerem. Credem ca ceilalti gandesc toate cele de mai sus despre noi. In realitate nu este asa. Desigur, cu totii avem defecte si calitati. Suntem un amestec de bine si rau, ca toata lumea. Suntem IN REGULA. Doar ca…

Atunci cand oamenii ne refuza, psihologii spun ca nu se gandesc la noi. Exista un singur motiv pentru care oamenii spun NU sau refuza o propunere. Si acest motiv ar trebui sa fie expus undeva, pe un panou imens, la vedere mereu:

Oamenii spun NU dintr-un singur motiv REAL: au alte planuri!

Pentru ca teama de refuz te face sa gandesti ca oamenii te percep defect atunci cand iti spun NU, doresti acceptarea celorlalti si cauti mereu aprecierea oamenilor, fara sa iti dai seama, de multe ori negandu-ti tie adevaratele nevoi sau planuri. Insa refuzul celorlati este doar in mintea ta. Fiecare este preocupat de planul sau.

De altfel, si noi insine spunem NU altora. Sau poate am spune DA, daca altii ne-ar intreba. Am oferi mai mult, insa ceilalti nu cer. Si ceilalti nu cer din acelasi motiv: teama de respingere.

Solutia psihologilor ca sa inveti sa gestionezi un refuz si sa te vindeci de faptul ca doresti acceptarea celorlalti cu pretul propriei acceptari este una simpla: pune intrebari! Afla informatii mai multe. Trebuie sa raspunzi ignorantei cu curiozitate, nu cu disperare!

De ce doresti acceptarea celorlalti?

Poti supravietui unui NU. Esti adult acum! Acum poti intreba de ce NU!

De altfel, iti doresti acceptarea celorlalti si cauti aprecierea oamenilor pentru ca in copilarie erai vulnerabila. Si atunci cand oamenii mari iti spuneau NU in momente cheie te simteai ranita. Asa ca teama de refuz vine ca un mecanism de auto-aparare: iti doresti sa eviti durerea.

Din pacate, mintea realizeaza mai incet ca timpul a trecut si ca suntem si noi acum oameni mari. Avem responsabilitati, locuri de munca, poate avem copii. Si totusi inca ne e frica de NU.

Solutia psihologilor atunci cand doresti acceptarea celorlalti cu pretul propriei disperari este sa eviti tocmai senzatia de disperare in care un refuz sau o neapreciere (in mintea ta) te aduce. Intreaba!

A cere mai multe detalii, a cere informatii, a cere ce iti doresti inseamna sa fii adult. Sa fii om mare, de-adevaratelea.

A nu intreaba, a nu cere ce vrei inseamna a invita esecul inca de la ineput. Viata este scurta! Nu trebuie sa iti fie frica de NU. Trebuie sa iti fie teama ca vei ajunge pe patul de moarte neimplinit si neferciti! Cere si ti se va da!

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Gulliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa