De ce nu se şterg tatuajele chiar dacă pielea se regenerează – gândul
Sat, Mar 10th, 2018

De ce nu se şterg tatuajele chiar dacă pielea se regenerează

Cercetătorii au aflat de ce nu se şterg tatuajele, chiar dacă şi straturile inferioare ale pielii, în care e impregnată cerneala, suferă modificări în timp.

Cerneala utilizată în aplicarea tatuajelor este introdusă în stratul imediat inferior epidermei. Aceasta se reînnoieşte, însă şi acele celulele epiteliale suferă schimbări de-a lungul timpului. O echipă de cercetători a anunţat recent că a descoperit de ce tatuajele rezistă şi la regenerarea pielii.

Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Medicine, cercetătorii francezi au demonstrat că tatuajele pot fi permanente întrucât celulele pielii asigură în mod activ menţinerea pigmenţilor din tuş în locul inserţiei. Particulele de cerneală sunt trecute continuu de la celulele îmbătrânite la cele nou apărute care le înlocuiesc, relatează publicaţia Inverse Science.

Elementul esenţial al descoperirii îl reprezintă identitatea acestor celule: macrofagele, parte a sistemului imunitar, care încapsulează corpi străini precum bacterii, dar şi pigmenţi din tuşul utilizat la tatuaje.

“Lipsa unui consens cu privire la modalitatea de identificare a tipurilor de celule imunitare prezente în piele a împiedicat determinarea cu exactitate a celulelor care captează particulele de cerneală din soluţia pentru tatuaje şi le reţin pe loc timp îndelungat”, au declarat Dr.

Sandrine Henri şi Dr. Bernard Malissen, din cadrul Centrului de imunologie Marseille-Luminy din Franţa. Cei doi au semnat această lucrare alături de alţi 12 savanţi.

Macrofagele sunt extrem de tenace în efortul lor de a menţine pigmenţii de tuş în aceeaşi zonă, ceea ce explică de ce, chiar şi după îndepărtarea cu laserul a tatuajului, urmele acestuia rămân vizibile pe piele. Noile macrofage “devorează” fragmentele de tuş risipite şi le păstrează în acelaşi loc.

Cercetătorii au aflat de ce rezistă atât de mult cerneala impregnată în piele

Această cercetare lămureşte modul în care tatuajele sunt permanente. Chiar dacă practica tatuajului datează de mii de ani, abia acum se înţelege ce se întâmplă de fapt cu cerneala inserată în piele, noile date putând contribui la îmbunătăţirea tehnicilor de îndepărtare a acestor modalităţi de decorare a corpului, notează Agerpres.

În cadrul unei cercetări anterioare, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit în pielea şoarecilor de laborator celule imunitare numite melanofage, care conţin la rândul lor pigmenţi consumaţi de la melanocitele moarte, celule care conferă culoarea pielii şi a firelor de păr.

“În timp ce analizam dinamica schimbului melanofagelor, am început să ne întrebăm cum sunt reţinuţi în piele perioade îndelungate pigmenţii din tuşul pentru tatuaje”, au declarat Henri şi Malissen.

Pentru a afla acest lucru, oamenii de ştiinţă au tatuat cozile şoarecilor şi apoi, după trei săptămâni, când au estimat că tuşul a fost captat de macrofagele din piele, ei au distrus aceste celule prin injecţii cu toxină difterică.

Ipoteza lor s-a confirmat: chiar dacă celulele care conţineau cerneala au fost distruse, tatuajul s-a menţinut.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că tuşul a fost, probabil, recaptat de macrofagele care preluaseră ştafeta de la celulele moarte. Acest lucru poate explica de ce este nevoie chiar şi de zece sesiuni pentru îndepărtarea cu laser a tatuajelor.

Tehnica utilizată în prezent pentru eliminarea tatuajelor permanente descompune particulele de pigment, însă nu distruge macrofagele, astfel încât de fiecare dată când o astfel de celulă este “bombardată”, ea este înlocuită de o alta nouă care recompune fragmentele afectate. De aceea, oamenii de ştiinţă estimează că o modalitate nouă şi eficientă de îndepărtare a tatuajelor va necesita distrugerea macrofagelor concomitent cu dezintegrarea pigmentului cu ajutorul laserului, o tehnică combinată ce trebuie să fie foarte precisă astfel încât să nu fie afectate alte celule ale pielii.

Henri şi Malissen au anunţat că intenţionează să încheie un parteneriat cu specialişti dermatologi pentru a perfecţiona şi testa pe oameni acest mod nou de abordare a îndepărtării tatuajelor.

sursa www.eva.ro Foto: Depositphotos

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved