Griji la inceput de relatie: prin ce dileme trecem toate – gândul
Mon, Feb 5th, 2018

Griji la inceput de relatie: prin ce dileme trecem toate

Cu totii ne facem multe griji la inceput de relatie, odata ce ne obisnuim unul cu celalalt. Chiar si cei mai compatibili parteneri resimt anxietatea in relatia de cuplu.

De la dubii pana la anxietati adevarate, multe dintre ingrijorarile din cuplu sunt naturale si normale. Pana la urma, fiecare cuplu este format din doi oameni distincti ce invata sa treaca impreuna prin viata. Ceea ce inseamna ca atunci cand ai un partener nou de cuplu este natural sa ai nevoie de o perioada de acomodare cu el si cu voi.

O parte importanta din perioada de ajustare a unuia cu celalalt este evaluarea critica a avantajelor si dezavantajelor parteneriatului vostru. Tocmai de aceea, specialistii Elite Daily au stat de vorba de terapeutii de cuplu si sexologii renumiti din America, pentru a lamuri ce griji la inceput de relatie sunt firesti.

Daca nu esti la prima relatie, intervine anxietatea legata de experientele tale anterioare. Altfel spus, risti sa proiectezi in noul partener de cuplu greselile trecutului. Daca esti la prima legatura serioasa, va interveni anxietatea in relatia de cuplu intrucat nu stii la ce sa te astepti. Descopera mai jos cele mai intalnite griji la inceput de relatie si cum comunicarea lor deschisa si onesta poate construi fundatia rezistenta a viitorului vostru impreuna.

  1. Una dintre cele mai frecvente griji la inceput de relatie: teama ca nu va functiona

Orice relatie noua de cuplu are potentialul de a-ti aduce iubire, conexiune, parteneriat, fericire. Dar toate vin la pachet cu teama de respingere, durere si vulnerabilitate, explica psihologii.

Daca iti este frica ca lucrurile vor esua lamentabil, ca in trecut, este o temere rationala, intrucat orice cuplu vine la pachet cu acest risc. Insa, adevarul este ca tu nu esti aceeasi ca in trecut. Orice persoana care a trecut prin durere a experimentat si cresterea si dezvoltarea personala asociate cu ele. Iar trecutul tau nu iti va dicta viitorul.

  1. Teama ca ai un partener nou de cuplu prea bun ca sa fie adevarat iti poate da multe insomnii

Conform terapeutilor de cuplu, oricand apar griji la inceput de relatie este vital sa chibzuiesti daca anexietatile tale vin dinauntrul tau sau sunt temeri legate de ceea ce se intampla intre voi doi.

De exemplu, spun Elite Daily, cand te temi ca nu esti suficient de buna pentru un partener nou de cuplu sau daca ai dubii ca nu meriti relatia, frica vine din faptul ca ai o stima de sine scazuta. Insa, daca tu si iubitul tau va simtiti deconectati si stii ca el mai vede si alte partenere, este posibil ca anxietatea sa provina din comportamentul partenerului.

  1. Daca iti este teama ca nu esti „suficient de…” pentru iubitul tau, afla ca nu esti singura

Simti ca iubitul tau este prea bun ca sa isi doreasca sa fie cu tine? Este posibil, de fapt, sa ai o stima de sine scazuta si sa te consideri pe tine inferioara lui.

Psihologii recomanda sa ai compasiune fata de propria persoana, sa ai incredere ca esti suficienta. Daca iubitul tau, insa, te face sa te simti inferioara, este cazul sa discuti problema sau sa mergi mai departe. Meriti tot ce este mai bun.

  1. Anxietatea in cuplu poate aparea si cand crezi ca iubitul va pleca de indata ce iti va vedea adevarata fata

Primele luni din orice relatie sunt marcate de dileme in cuplu. Mai ales atunci cand te-ai indragostit, ai tendinta de a nu vedea cine este partenerul. Si vice-versa.

Natural, pe masura ce ne obisnuim si adaptam unul cu celalalt, incepem sa ne relaxam. Asadar, inevitabil unele dintre calitatile de care nu suntem mandri ies la suprafata. Incepem sa vedem cine suntem cu adevarat. Insa, daca iubitul tau nu te vede perfecta nici atunci cand iti arati defectele, cel mai bine este sa pleci, pentru ca nu este persoana potrivita pentru tine.

  1. Iti este teama ca partenerul nu te iubeste, de fapt? Toate trecem prin aceste dileme in cuplu

Ne dorim legaturi profunde. Ne dorim iubiri autentice. Ne dorim satisfactie si conectare interumana. Pana la urma, dragostea este cel mai frumos sentiment. Insa, adesea ea vine impreuna cu multe griji la inceput de relatie. Totusi, nu lasa tentatia autosabotarii in dragoste sa te impinga departe de ceea ce iti doresti. Aminteste-ti cand iti este teama ca el nu te iubeste ca, daca nu ai vazut asta in comportamentul lui, sigur el vrea sa fie acolo, cu tine.

La polul opus, daca iubitul tau are un comportament negativ si temerile tale de a fi ne-iubita apar, atunci vorbeste deschis cu partenerul tau. In primul rand ca, discutand deschis, nu vei lasa resentimentele sa se adune. In al doilea rand veti descoperi ce este vital pentru fiecare, care va sunt valorile si care va sunt limitele.

  1. Te gandesti ca nu il iubesti autentic si real sau ca simti prea putin?

Cateodata te simti indragostita de cineva din prima zi. Insa, de cele mai multe ori, aceasta iubire aprinsa este dorinta deghizata, intrucat dragostea se dezvolta in timp.

Asa ca, daca iti faci griji la inceput de relatie ca nu simti „artificii” imediate, nu inseamna ca nu te indragostesti de partenerul nou. Inseamna ca judeci lucrurile mai limpede. Oricine a trecut prin etapa de luna de miere a realtiei iti va spune ca acea chimie initiala nu este ceea ce tine relatia sudata.

  1. Una dintre cele mai des intalnite griji la inceput de relatie: aceasta legatura nu este ceea ce iti doresti

Ti-ai dorit sa intalnesti un partener nou de cuplu minunat. Ai crezut ca l-ai gasit. Si totusi, deodata, te simti nesigura. Simti ca nu trebuie sa fii cu acest partener.

Este posibil sa experimentezi sindromul „iarba este mai verde in gradina vecinului”, spun psihologii. Este posibil sa iti doresti ceea ce nu ai acum. Este posibil sa iti doresti libertatea pe care o aveai cand erai singura. Pana la urma, este esential sa cantaresti bine ce iti doresti.

Poate ca aceste griji la inceput de relatie sunt naturale, daca partenerul nou nu iti ofera ce iti doresti. Pana la urma, toate trecem prin aceste dileme in cuplu. Fii sincera cu tine si vei vedea ce iti doresti cu adevarat.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa