Iata de ce este periculos să te abții când îți vine să strănuți – gândul
Tue, Apr 17th, 2018

Iata de ce este periculos să te abții când îți vine să strănuți

Cazul recent al unui britanic care si-a perforat faringele cand a incercat sa-si opreasca un stranut este o buna lectie pentru cei care incearca sa se abtina atunci cand le vine sa stranute.

Desi pare mai mult o anecdota decat o stire, un barbat de 34 de ani din Anglia, Leicester a reusit sa-si raneasca gatul incercand sa-si opreasca stranutul.

Desi se intampla foarte rar, medicii avertizeaza ca astuparea nasului si a gurii in incercarea de a opri un stranut poate avea efecte dramatice asupra gatului. Daca ne gandim la puterea si viteza stranutului, nu ar trebui sa ne mire ca poate face ravagii in calea sa, desi ne-am astepta ca gatul sa fie suficient de puternic pentru a rezista presiunii.

Conform stirii prezentate de canalul BBC, barbatul a simtit o „pocnitura” in gat cand i s-a intamplat accidentul, urmata de dureri si dificultatea de a inghiti si vorbi.

Cand medicii l-au examinat, au observat ca avea gatul si faringele inflamat si iritat,” raporteaza BBC. “O radiografie a aratat ca ruptura a impins aerul afara din laringe, in tesutul moale al gatului. Barbatul a fost hranit cu un tub timp de o saptamana pentru a da ocazia tesuturilor sa se vindece.”

Desi barbatul s-a vindecat – dupa o saptamana petrecuta in spital – intreaga intamplare pare extrem de neplacuta si un accident care poate fi usor de evitat. Daca iti vine sa stranuti, fa-o. Abtinerea de la stranut poate chiar provoca o „ruptura de anevrism in creier”, spune BBC.

Asa ca lasa stranutul sa-si urmeze cursul, cu conditia sa respecti cateva reguli de igiena. Multe afectiuni respiratorii grave, ca gripa, virusul sincitial respirator, tusea convulsiva si sindromul respirator acut sever se raspandesc prin tuse sau stranut. De aceea este recomandabil sa-ti acoperi gura si nasul cu un servetel cand stranuti; daca nu ai un servetel, foloseste-ti maneca, nu mana.

Sursa utilizata: www.care2.com viataverdeviu.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved