Ingredientul secret din vanilie: secreții anale de castor – gândul
Sun, Jan 28th, 2018

Ingredientul secret din vanilie: secreții anale de castor

Îmi cer scuze dacă ți se face rău citind asta, dar informațiile ce urmează sunt pe cât de scârboase, pe atât de adevărate.

Aroma de vanilie din înghețată și alte produse alimentare nu se datorează întotdeauna păstăilor de vanilie. Un studiu publicat în „International Journal of Toxicology” vorbește despre castoreum, o substanță naturală secretată de glandele anale ale castorilor.

Animalele respective o folosesc pentru a-și marca teritoriul, dar mirosul plăcut (asemănător vaniliei) i-a convins pe oameni că merită utilizată în parfumerie și alimentație. Așa se face că, de 80 de ani încoace, mâzga maronie e un aditiv utilizat în aromatizarea înghețatei, a gumei de mestecat, a budincii sau a prăjiturilor „Negresă”.

Motivul pentru care substanța miroase mișto în loc să pută este regimul alimentar al castorilor. Acesta constă în frunze, scoarță de copac, semințe, rădăcini sau plante acvatice.

Atât Asociația Producătorilor de Arome și Extracte (FEMA), cât și Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA au catalogat oficial castoreum ca fiind inofensiv. Studiile de toxicitate au demonstrat că substanța poate fi consumată fără a produce vreun efect negativ în organism și că poate fi aplicată pe piele fără a o irita.

Nici expunerea pe termen lung la castoreum nu afectează în vreun fel sănătatea, deci producătorii care-l folosesc în alimente nu sunt obligați să precizeze concret acest lucru. Pe etichete scrie pur și simplu „aromă naturală”, ceea ce e adevărat.

Încă se folosește?

În industria parfumurilor, da. În alimentație e mai rar întâlnită substanța, pentru că a ajuns să fie extrasă în foarte mică măsură. În SUA se produc doar 130 kg de castoreum anual, față de 10 milioane kg de vanilie adevărată recoltate tot în decurs de un an. Șansele sunt destul de mici să dai peste castoreum în mâncare. Chiar dacă ai ghinionul ăsta, nu o să afli vreodată, pentru că pe etichetă o să scrie doar „arome naturale”.

Sursa: Noizz.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved