Iubirea pasionala duce sau nu la relatii longevive? – gândul
Fri, Feb 16th, 2018

Iubirea pasionala duce sau nu la relatii longevive?

Iubirea pasionala determina o relatie de cuplu sa dureze pe termen lung? Ar trebuie sa judecam potential unei relatii dupa pasiunea pe care o simtim?

Este pasiunea un sentiment trecator? In general, in literatura, iubirea pasionala se mistuie repede si este inlocuita de o conexiune mai calma, mai puternica intre parteneri. Si poate ca aceasta este situatia dezirabila, intrucat, daca ne-am petrece toate zilele din viata intr-un foc continuu, ne-am mistui si noi.

Conform psihologilor de la Psychology Today, studiile ce au urmarit viata de cuplu in timp arata ca pasiunea se estompeaza dupa primii doi ani. Iubirea pasionala cunoaste apoi un regres timp de 15 ani, revenind la viata atunci cand copiii pleaca de acasa.

Ceea ce nu iau in calcul aceste studii este faptul ca exista cupluri care, desi dureaza in timp, nu mai cunosc iubirea, ba sunt chiar constituite de parteneri care sunt nefericiti.

Si totusi, in cazul partenerilor ce se iubesc, cum am putea defini iubirea pasionala? Cum o putem masura?

Psihologii si sociologii care discuta despre pasiune au definit-o variat: de la atractie fizica la dragoste, pana la obsesie pentru celalalt. Iubirea pasionala a fost definita si ca manie sau romantism, codependenta sau atasament fata de partener.

In ultimele studii, iubirea pasionala este definita ca avand componente emotionale, cognitive si comportamentale. Ceea ce o face mai usor de masurat.

Pasiunea si componentele ei cognitive

 1. Te gandesti mult/ te preocupa mult partenerul de cuplu.
 2. Idealizezi relatia cu iubitul tau sau il idealizezi pe el.
 3. Iti doresti sa il cunosti intim pe iubitul tau si iti doresti ca el sa te cunoasca.

Emotiile iubirii inflacarate

 1. Partenerul de cuplu te excita si te atrage din punct de vedere sexual.
 2. Ai o stare de bine cand relatie de cuplu merge bine.
 3. Dispozitia iti este afectata negativ cand exista probleme in cuplu.
 4. Iti iubesti partenerul si iti doresti ca el sa te iubeasca.
 5. Iubirea pasionala te face sa iti doresti o conexiune completa si permanenta.

Cum iti afecteaza iubirea pasionala comportamentul

 1. Incerci sa descoperi ce simte iubitul tau.
 2. Ii oferi ajutorul si suportul persoanei iubite.
 3. Esti aproape fizic de iubitul tau.

Iubirea pasionala implica mai mult decat atractie sexuala. Si asta pentru ca gandurile, emotiile si comportamentul echilibreaza dorinta puternica de a consuma actul sexual.

Iubirea pasionala are nevoie de intimitate si angajament din partea ambilor parteneri ca relatia de cuplu sa functioneze. Psihologii au realizat o scara de masurat sentimentele. Este vorba de teoria triangulara care poate evalua orice relatie de cuplu, in orice moment.

Angajamentul fara pasiune sau intimitate este iubire goala. Pasiunea singura fara celelate este dorinta carnala.

Aceste faze insa se pot gasi in orice cuplu, de-a lungul timpului. Iubirea pasionala poate fi la debutul relatiei romantice. Ea poate deveni intima, poate cunoaste anagajamentul. Ideal, intr-o relatie de cuplu, vine momentul cand toate acestea se intalnesc.

Psihologii recomanda sa nu regretam declinul pasiunii, intrucat ea este inlocuita cu alte fatete ale intimitatii, de la prietenie, la impartasirea acelorasi valori.

Iubirea pasionala se domoleste in timp si este firesc sa se intample asa. Nu te lasa prada conceptelor conform carora suntem “programati” sa cautam noutatea in relatii. Asta inseamna ca pasiunea si fericirea mor in timp, ceea ce nu este adevarat, ele trebuie insa intretinute.

sursa www.andreearaicu.ro Foto: Guliver

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

     
All Rights Reserved
aaaaa